Спецслужби хочуть заборонити Skype і Gmail

2
0

ФСБ бачить в сервісах Skype, Gmail і Hotmail загрозу національної безпеки і запропонувала їх заборонити.

Таким чином, спецслужби визнали, що не можуть контролювати листування та спілкування на цих ресурсах, притому що відчувають таку необхідність.

Про необхідність заборони Skype та Gmail заявив начальник центру захисту інформації та спецзв'язку ФСБ Олександр Андреечкін. За його словами, спецслужби стурбовані використанням сервісів передачі даних із застосуванням систем шифрування на основі зарубіжних алгоритмів, вбачаючи в них потенційну загрозу безпеці.

«Останнім часом проблема використання в мережах зв'язку загального користування шифрувальних криптографічних засобів - в першу чергу іноземного виробництва - викликає все більшу стурбованість ФСБ. Поширюються різні програмні засоби, що дозволяють шифрувати трафік. Це, зокрема, такі сервіси, як Gmail, Hotmail і Skype », - сказав Андреечкін на засіданні урядової комісії з федеральної зв'язку та технологічних питань інформатизації.

Іншими словами, ФСБ не має доступ до пошти Gmail і не може контролювати спілкування по Skype.

«Безконтрольне використання таких сервісів може призвести до масштабної загрозу безпеці Росії», - підкреслив представник ФСБ.

Після цього засідання проходило в закритому режимі.

Як пояснив за його підсумками заступник голови Мінкомзв'язку Ілля Массух, ФСБ запропонувала заборонити в Україні використання цих сервісів, пояснивши це тим, що використання в них систем шифрування ускладнює здійснення оперативних заходів.

«Наприклад, до Gmail доступ з боку правоохоронних органів зараз не регламентований», - зазначив Массух.

Тим не менше після бурхливої ??дискусії було вирішено створити міжвідомчу робочу групу, яка до 1 жовтня має виробити пропозиції уряду щодо врегулювання питання використання криптографічних засобів в мережах зв'язку загального користування.

Массух вважає, що до заборони використання цих сервісів справа не дійде.

«Громадян обмежувати якимось технічним чином ми, напевно, не будемо, - сказав заступник міністра. - Позиція Мінкомзв'язку полягає в тому, що громадянам нічого не можна забороняти, особливо інтернет. Можна пропонувати якісь засоби шифрування, але вони повинні бути безкоштовними ».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також