Спостерігачі ОБСЄ цікавились як працює державна преса на Закарпатті (ФОТО)

10
0

На Закарпатті вже кілька днів працюють спостерігачі місії спостереження за достроковими президентськими виборами від ОБСЄ Педер Бейєрхольм Ларсен (Данія) та Майкл Вокер (Канада).

Вони спостерігатимуть за тим як відбувається виборчий процес у районах з центрами у Берегові, Хусті та Тячеві. Перебуватимуть тут аж до завершення виборів Президента України.

Іноземні гості вже зустрілися з кількома представниками влади, з членами виборчих комісій, місцевими політиками та простими громадянами.

"В першу чергу нас цікавить чи відповідатимуть ці вибори законодавству України та міжнародним стандартам, - каже Майкл Вокер. - Відповідно цікавить і медіа-середовище, в яких умовах працюють журналісти і чи нема утисків свободи слова та преси".

За останні два дні спостерігачі місії ОБСЄ завітали до редакцій комунальних видань у Хусті та Берегові. Зокрема, у "Віснику Берегівщини" гостей зацікавило як може колектив редакції працювати за мінімальну зарплату, які ще й не виплачуються вчасно, а з затримкою у два-три місяці. І це незважаючи на те, що газета - найстаріша в області, видається на двох мовах (українській та угорській). Утім колектив не жаліється на утиски з боку влади, скоріш на повну байдужість з боку засновників - районну раду та районну адміністрацію. Наразі газета залишилася без головного редактора, не вистачає і творчих працівників - молоді кадри просто не бажають йти працювати за таких умов.

Саме під час виборчого процесу в газети була можливість трохи підзаробити за рахунок політичної реклами. Наразі навіть цього не спостерігається - до "районки" поки що не надходило жодної пропозиції від жодного виборчого штабу кандидатів у Президенти України.

На жаль, спостерігачі ОБСЄ не оприлюднюють своїх власних думок про те, що бачать та чують. Натомість всі свої звіти надсилають до центрального офісу ОБСЄ в Києві. А там їх аналізують, а потім робиться узагальнений звіт, який буде опублікований вже після виборів в Україні. Це робиться для того, аби іноземці жодним чином чи навіть словом не вплинути на волевиявлення українських виборців.

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також