США оголосили про надання Україні нових систем Patriot

133

Держави-члени НАТО взяли на себе зобов’язання щодо надання Україні нових систем протиповітряної оборони.

Про це заявив президент США Джо Байден у виступі на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні.

Заява підписана іменами президента Сполучених Штатів Джо Байдена, пре’єр-міністра Нідерландів Діка Шуфа, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, президента Румунії Клауса Йоганніса та президента України Володимира Зеленського.

Згідно з текстом, партнери передадуть Україні:

  • додаткові батареї Patriot від США, Німеччини та Румунії
  • компоненти комплексу Patriot, надані Нідерландами та іншими партнерами, для забезпечення роботи додаткової батареї Patriot
  • додаткову систему SAMP/T від Італії

«Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи можна було швидко використовувати. Ми працюємо над подальшим оголошенням цього року додаткових стратегічних систем ППО для України», – заявили підписанти.

Також, йдеться в заяві, протягом найближчих місяців США та партнери мають намір надати Україні «десятки тактичних систем протиповітряної оборони». В тому числі йдеться про NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та системи Gepard.

«Кілька членів Альянсу, в тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Велика Британія, продовжуватимуть відігравати важливу роль у забезпеченні цими системами, а багато інших прибічників України допомагатимуть у забезпеченні перехоплювачами», – йдеться у заяві.

Коментарі

Читайте також