США підозрюють Україну у сприянні незаконному продажу зброї Сирії - ЗМІ

15
0

Аавтори матеріалу вважають, що порт "Октябрськ" є центром міжнародної мережі торгівлі зброєю, що поєднує Україну та Росію із широким спектром клієнтів у цілому світі. Насамперед зброя експортується до Судану, Демократичної Республіки Конго, М'янми, Венесуели, Китаю, Анголи та Ірану.

Через український порт "Октябрськ" у Миколаївській області, скоріше за все, здійснювалися постачання зброї в Сирію.

Як повідомляє The Washington Post з посиланням на дослідження неурядової організації C4ADS, деякі великі судна, що заходили до українського порту задля експорту зброї Сирії, могли бути пов'язані із бізнесменами і компаніями, які мають вихід на урядовців Росії та Україні.

Такий висновок автори розслідування зробили після аналізу даних транспондера (пристрій для фіксації руху судна).

"Немає декларацій суднового вантажу чи супутникових фотографій, які б доводили, що судна перевозили зброю… Такі ж прогалини зафіксовані, коли судно Ocean Fortune (саме це судно фігурує у розслідуванні) та його сестринські судна доставляли важку зброю венесуельському лідеру Уго Чавесу", - йдеться у матеріалі.

При цьому українська судноплавна компанія Kaalbye Group нібито визнала, що судно Ocean Voyage відвозило до Сирії "вантаж подвійного призначення", але згодом рейсів вже не було.

Крім того, автори матеріалу вважають, що порт "Октябрськ" є центром міжнародної мережі торгівлі зброєю, що поєднує Україну та Росію із широким спектром клієнтів у цілому світі. Насамперед зброя експортується до Судану, Демократичної Республіки Конго, М'янми, Венесуели, Китаю, Анголи та Ірану.

Водночас видання повідомляє, що порт належить Україні, але функціонально контролюється Росією. Зокрема, йдеться про бізнесмена, який має тісні зв'язки із Кремлем.

База даних транспондера виявила, що "Октябрськ" був найпопулярнішим місцем прибуття суден, що перебували у власності Сирії, які плавали до портів України та Росії.

Кілька сирійських вантажних суден зробили десяток чи й більше зворотніх плавань між "Октябрськом" та одним із трьох найголовніших сирійських портів протягом січня 2012-го та середини 2013 року.

Нагадаємо, 21 серпня з'явилася інформація про застосування проти мирного населення хімзброї. Жертвами, за даними американської розвідки, стали понад 1400 осіб. У Вашингтоні всю відповідальність за смерті людей поклали на президента Сирії Башара Асада.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також