США запровадили обмеження на безвізовий режим для Угорщини через питання безпеки нових паспортів

30
5

В угорців є можливість подорожувати до США з метою туризму або бізнесу до 90 днів без візи. Але для цього їм чого потрібна Електронна система авторизації подорожей (ESTA).

Власникам угорських паспортів відтепер буде складніше здійснити подорож до США через обмеження в отриманні візи. Вашингтон змушений був піти на цей крок, адже злочинці та шахраї також можуть отримати дійсний угорський паспорт завдяки спрощеній програмі натуралізації, стверджує американське посольство.

З 1 серпня 2023 року США суттєво обмежили безвізовий режим для вихідців з Угорщини, повідомляє видання Politico. Цей безпрецедентний крок став відповіддю на проблеми безпеки щодо нових паспортів, виданих у період з 2011 по 2020 рік.

Відповідно до американської програми безвізового режиму, громадяни країн-учасниць можуть подорожувати до США з метою туризму чи бізнесу на термін до 90 днів без візи, і їм просто потрібна так звана електронна система авторизації подорожей (ESTA). Раніше учасниками цієї програми були і громадяни Угорщини. Нині все змінилося.

З вівторка термін дії ESTA для власників угорських паспортів буде скорочено з двох років до одного, а дозвіл буде дійсним лише для одноразового використання. Тобто це означає практично повернення до візового режиму.

Цей безпрецедентний крок зроблений з міркувань проблем безпеки і стосується лише Угорщини - однієї з 40 країн, які беруть участь у програмі США.

Видання зазначає, що після приходу до влади в 2010 році уряду прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана були запроваджені серйозні зміни в політиці, зокрема почали надавати громадянство за спрощеною процедурою етнічним угорцям за кордоном, в тому числі у Румунії, Словаччині та Україні. Припускають, що цей суперечливий крок Орбана був спрямований на покращення його виборчих перспектив.

Девід Прессман, посол США в Будапешті каже, що "сотні тисяч паспортів були видані урядом Угорщини в рамках спрощеної програми натуралізації без жорстких механізмів підтвердження особи". Отже, серед цих осіб
цілком могли бути злочинці та шахраї.

Уряд США залучав неодноразово вказував Угорщині на «вразливості безпеки» протягом багатьох років, але в уряді Орбана на ці зауваження не звертали уваги.

«Це справді нещасливий день», — сказав Прессман. «Це не той результат, якого насправді прагнули Сполучені Штати».

Зазначається, що на цей крок Вашингтон пішов в той час, коли відносини Угорщини із західними партнерами є надзвичайно напруженими. Зокрема союзники Будапешта по НАТО глибоко розчаровані тим, що парламент Угорщини досі не ратифікував заявку Швеції на вступ до альянсу.

Існують також занепокоєння з приводу того, що високопоставлені угорські чиновники просувають наративи в кремлівському стилі, а також здійснюють спроби послабити європейські санкції проти Москви. Раніше цього року США запровадили санкції проти угорського банку, пов’язаного з Росією.

Багато західних країн висловилися про погіршення демократичних стандартів в Угорщині.

З 2020 року США з метою безпеки запровадили візовий режим для угорців, які народилися за межами країни, непридатними. Тепер це стосується всіх власників угорських паспортів.

«Це питання вибору», – сказав американський посол. «Уряд Угорщини не вирішив проблему безпеки, а це змусило Сполучені Штати відреагувати».


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

П
пробудились

чекаєме копняка з нато ординців уральських

НГ
Но гат

Типир орбанко...буде смоктати...ловфоско

В
Василь

головне, щоб наших ковдушів пущали янкі

Н
но

орбанко ся допілів….

ДО
Д о д і к

And that is right

Читайте також