США "заробили" на урагані «Сенді» 240 мільярдів доларів

13
0

Витрати населення і влади на відновлення житла та інфраструктури після проходження урагану «Сенді» можуть принести економіці США додаткові 140-240 мільярдів доларів, повідомляє Bloomberg з посиланням на підрахунки Economic Outlook Group - компанії, що займається прогнозуванням.

Як вважають в Economic Outlook, витрати на відновлення допоможуть американському ВВП зрости на додаткові 0,5 відсотка, передає «Лента.ру».

Раніше професор Пітер Морічі з Університету Меріленда прогнозував позитивний економічний ефект «Сенді» на економіку в 36 мільярдів доларів.

Як стало відомо, автори нового прогнозу допускають, що збиток від «Сенді» складе близько 50 мільярдів доларів, що в цілому збігається з більш ранніми прогнозами. Потенційне зростання позитивного ефекту урагану в Economic Outlook пояснили тим, що влада і населення витрачатимуться не просто на відновлення, але і на зміцнення житла та інфраструктури. Крім того, у зв´язку з різко зростаючим попитом на будівельні матеріали спеціалізовані магазини змушені наймати додаткових працівників, що також відбивається в показниках ВВП.

Схожий прогноз 21 листопада розіслав своїм клієнтам Goldman Sachs. Аналітики банку вважають, що простій економіки через «Сенді» скоротить зростання ВВП в четвертому кварталі на 0,25-0,5 відсотка. Оскільки основні відновлювальні роботи почнуться в першому кварталі майбутнього року, то і позитивний ефект буде зміщений у часі: в GS, як і в Economic Outlook, прогнозують додаткове зростання ВВП в 0,5 відсотка в 2013 році у зв´язку з витратами на будівництво, ремонт, купівлю нових меблів і побутової техніки.

Нагадаємо, ураган «Сенді» пройшов по східному узбережжю США наприкінці жовтня. Жертвами стихійного лиха стали понад 110 людей; в Нью-Йорку загинули 50 людей, а без даху над головою залишилися близько 40 тисяч осіб. У середині листопада губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо (Andrew Cuomo) заявив про намір попросити у федеральної влади 30 мільярдів доларів на відновлення інфраструктури.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також