Старе Давидково на Мукачівщині відзначило 650-річчя свого заснування

18
0

Згідно дослідження закарпатських істориків, село Старе Давидково було засноване у 1364 році.

Назва Давидкова, на думку священика с.Нове Давидково Івана Сільвая, походить від особового імені Давид. Він допускав, що в далекому минулому серед перших поселенців села могла бути знаменита і поважна людина, яка носила це ім’я. Але існують й інші версії.

Нині в нашому селі — близько 220 дворогосподарств, у яких проживають понад 600 осіб, котрі бережуть свої звичаї, мову, віру і живуть у мирі та злагоді. Давидківська земля народила чимало відомих людей науки, освіти, державотворчої діяльності. Для прикладу, село невелике, але воно вивело в світ понад 80 учителів із вищою та ще близько 50 — із середньою спеціальною педагогічною освітою. Семеро уродженців села здобули наукові ступені, в числі яких Дмитро Сикора — доктор фізико-математичних наук.

Стародавидківців завжди вважали особливо працьовитими людьми. Вони жили і живуть за принципом: «Якщо хочеш ґаздувати — з курми лягай, а з півнями вставай». Усе Старе Давидково 18 травня урочисто відзначало 650-річчя. Торжества розпочалися архієрейською службою, в якій брали участь преосвященний владика Мілан Шашік та понад десяток священиків із сусідніх сіл. Також було освячено недавно встановлену статую Пресвятої Богородиці, зведену зусиллями односельчан і за участі настоятеля церкви Василя Якубича.

Андрій Дудаш,
стародавидківець, кандидат біологічних наук, член НСЖУ

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також