Столиця Карпатської України впорядковує свій музей

4
0

Хустська влада вперше виділяє гроші на потреби музейників

Третє за величиною місто Закарпаття – Хуст нарешті береться за впорядкування свого краєзнавчого музею. Він тут був заснований ще у 1953 році невтомним ентузіастом Олексою Рущаком. Працював заклад на громадських засадах у пристосованому приміщенні. У 1980 році народний музей був реорганізований в Хустський відділ Закарпатського краєзнавчого музею. А через рік відбулося його відкриття у новому триповерховому приміщенні, над будівництвом якого працював увесь район.

Десять залів загальною площею півтори тисячі квадратних метрів – таким музеєм могли похвалитися далеко не всі великі міста. У 2000-му році Хустська міська рада прийняла музей під свою опіку, зробивши його муніципальним. Та на покращенні музейної справи це не позначилося.

За 25 років будівля значно зносилася і потребує невідкладного ремонту. Нині підлога попровалювалася прямо в експозиційних залах. Музейна колекція з 5 тисяч експонатів теж постраждала від наших постійних реформ: значну їхню частину перевезли до Ужгорода. Значно зменшилася й кількість відвідувачів. Якщо раніше було по 7-8 екскурсій на день (в основному за рахунок ближніх оздоровниць), то тепер стільки ж набирається... на місяць. Приїжджають переважно школярі.

Але все-одно музей у Хусті потрібен, адже це місто увійшло в історію як столиця Карпатської України. І хто повинен мати найцікавішу експозицію цього періоду, як не хустяни? (До слова, зал Карпатської України в музеї найцікавіший). Тут розміщується і Хустський виставковий зал.

Тому приємно, що міська рада звернула нарешті увагу на муніципальний музей. Як розповіла директор музею Наталя Неметова, цього року в бюджеті Хуста закладено 160 тисяч гривень на ремонт покрівлі, підлоги, встановлення автономного опалення. І вперше за часів незалежності 70 тисяч гривень виділяють на поповнення фондів.

Хочеться вірити, що після стількох років занепаду Хустський краєзнавчий музей нарешті отримає друге дихання.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також