Столиця закарпатського сиру вшосте запрошує на `Селиську співанку`

12
0

свято пройде 12 липня в cелі Нижнє Селище

На свято Петра і Павла, 12 липня, закарпатська столиця сиру - село Нижнє Селище вже вшосте стане центром святкувань. Тут проходитиме фестиваль традиційної музики `Селиська співанка`. Цьогоріч публіку розважатимуть українські гурти Mad Heads XL, Перкалаба, Фліт і Полікарп. Також вже звично будуть спортивні змагання, аукціон й каруселі.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, Нижнє Селище - єдине закарпатське село, де втілено унікальний соціальний проект `Селиська сироварня`. Підприємство виробляє декілька сортів сирів за швейцарськими технологіями. Молоко закуповують виключно у селян. Ідею створення підприємства, котре б не лише приносило прибуток, але й було корисним для життя села, учителі місцевої школи Петро Пригара та Олександр Липчей привезли із Франції, де перебували на заробітках. Ініціативу підтримали й іноземці австрієць Юрген Крефтнер і француз Орест дель Соль. Вони вирішили проблему очищення води, що необхідна для виробництва. Допоміг цьому грант швейцарського міста Базель. Так у селі з’явився водогін з усіма необхідними очисними системами.

Село також відоме завдяки гурту `Гудаки`, котрий дає концерти як в Україні, так і в Західній Європі. Репертуар закарпатської групи - заводні танці зі старовинними піснями навколишніх сіл.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також