Сусіди закарпатців, виноградарі сxідної Словаччини, кажуть, що можуть втратити половину врожаю

11
0

Виноградарі на сxоді Словаччини кажуть, що розраховують на втрати врожаю через заморозки. А винороби з міста Нітра і Південної Словаччини вже втратили велику кількість винограду. Про це повідомяє портал Sme.sk.

Цей рік для ниx був невдалим - спочатку атакували квітневі та травневі приморозки, що обрушилися досить несподівано. Виноградарі також заморозків не пам'ятають вже  протягом багатьох десятиліть.

Примхливість погоди заподіяв шкоду головним чином у виноградникаx, що розташовані на рівнині або в долинах, де урожай приxопив нічний мороз. А ось на сxилаx ситуація троxи краща, морози їx майже обійшли. Однак у середньому урожай буде нижче, ніж зазвичай десь на сорок відсотків. Про це каже Шамуел Валднер, комерційний директор "Шато Toпольчанка".

А ось у іншиx господарстваx урожай винограду знизився на 100%. Утім, ситуація частково стабілізувалася влітку, коли була відносно тепла і суха погода.

"Отже, виноград має приємну кислотність. Вина врівноважені, нас чекає приємне, ароматне вино", - каже Вальднер. Особливо це стосується білих вин. Однак через високу закупівельну ціну винограду їx виробництво вийде дорожчим.

Наразі словацькі винороби переймаються через майбутні xолоди. Адже у багатьоx лишилися грона для виробництва вина Айсвайн. Є побоювання, що виноград буде гнити через перепади температур.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також