Свалявським школярам допомагали обрати фах

4
0

Нещодавно спеціалістами Свалявського районного центру зайнятості був проведений профорієнтаційний урок для учнів Керецьківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

 

У житті кожної людини не так багато ситуацій, коли доводиться здійснювати глобальний вибір, який впливає на всю подальшу долю. Один з них молодим людям доводиться робити ще у школі. Це вибір майбутньої професії. І віднестися до нього потрібно як до початку нового й цікавого життєвого етапу, а не як до необхідності.
 
Людині, що обирає свій професійний життєвий шлях, потрібно розібратися у величезній різноманітності сучасних професій, зрозуміти їх зміст і реально оцінити свої можливості, здібності, інтереси. Невірно обрана професія створює проблеми як самій людині, так і суспільству в цілому. Сферу професійної діяльності можна змінити, проте такий крок зробити складно.
 
Зміна професії зазвичай пов′язана з хворобливими переживаннями, сумнівами, втратою часу і сил. Але, якщо первинний вибір був зроблений правильно, то людина вчиться і працює з задоволенням, не помічаючи ні часу, ні втоми, і професійна успішність в такому випадку гарантована.
 
А що робити тим, хто не визначився з вибором майбутньої професії? Як у них зорієнтуватися, уникнути помилок і розчарувань? Універсальних способів немає, але є рекомендації:
 
·                Хочеш вибрати ту професію, яка краще всього підходить саме для тебе?
Намагайся ознайомитися з максимальною їх кількістю. Важко зробити вибір, якщо не знаєш з чого!
 
·                Потрібно розуміти, чим відрізняється одна професія від іншої, виділити ті ключові ознаки, за яких можна розібратися в цьому різноманітті, дізнатися принципи класифікації професій.
 
·                Також використовувати формулу успішного професійного вибору: «ХОЧУ – МОЖУ – ТРЕБА».
Наприкінці уроку спеціаліст центру зайнятості порекомендувала учням скористатися вказаними рекомендаціями, проаналізувати всі три компоненти, кожен з яких дуже важливий, ознайомитися зі світом професій і зробити правильний вибір.
 
Адже правильний вибір веде до того, що людина задоволена справою, якою займається, своїм місцем роботи, посадою, досягненнями, бачить перспективи для професійного зростання й можливість заробляти на гідне життя.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також