Сьогодні - День студента

11
0

17 листопада відзначають Міжнародний день студента

Це свято почали відзначати у зв`язку з подіями 1939 року.



28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти і їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Війська окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал, похорони якого переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були заарештовані.



17 листопада окупанти рано вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів було арештовано і поміщено в концтабір. 9 студентів і активістів студентського руху стратили у в`язниці.



Через два роки в Лондоні пройшла Міжнародна зустріч студентів, які боролися проти фашизму, на ній було вирішено на честь загиблих щорічно відзначати цю дату як День студента.



Віктор Ющенко привітав студентів зі святом і запевнив, що держава робить усе для того, щоб забезпечити своїм громадянам доступ до якісної освіти, яка має відповідати найкращим європейським стандартам.



За словами президента, нинішнє студентство - покоління нової формації, що зросло у незалежній, демократичній Україні, має ґрунтовні знання та перспективи для їх реалізації. `У постіндустріальну епоху, коли подальшу долю людства визначають освіта й наука, нація покладає на вас великі надії як на свою майбутню еліту, як на справжніх українських патріотів`, - наголосив глава держави.



Президент зазначив, що за останні роки Україна досягла помітних зрушень у галузі освіти. `Ми приєдналися до Болонського процесу, запровадили зовнішнє незалежне оцінювання знань, модернізуємо навчальний процес, упроваджуємо новітні методики, послідовно підвищуємо якість навчання та соціальний статус педагогів`, - сказав Ющенко.



Юлія Тимошенко також привітала українську молодь зі святом.



У вітанні Тимошенко йдеться: `Я вам щиро заздрю, бо ви сьогодні маєте щастя переживати найпрекраснішу пору свого життя. Це - час кохання, бадьорості, радості, гідних та некорисливих вчинків, час свободи і безмежної романтики, час накопичення знань та досвіду. І нехай іноді не вистачає стипендії, нехай подекуди турбують `хвости` та заліки... Все одно ви мусите знати, ви повинні вірити в те, що все буде добре, ми все подолаємо`.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також