Сьогодні Мукачево відзначає 1122 річницю

8
3

До цього чудового свята в Мукачеві приготували багато заходів у різних локаціях.

Сьогодна, 22 травня в рамках святкування дня міста заходи вібудуться, як у центрі міста, так у найголовнішій туритичній локації — замку Паланок..

Спочатку всіх запрошують у центр міста, де протягом дня проходитиме пленер художників, діятиме і виставка-ярмарок "Галерея під відкритим небом" та експонуватимуться творчі роботи митців та юних майстрів пензля Мукачівської дитячої художньої школи.

Вже о 16:00 годині на центральній площі міста розпочнеться Сольна концертна програма військового оркестру Мукачева «Сурми над Латорицею»

О 19:00 на сцені Мукачівського драматичного театру покажуть виставу Б. Брехта «Жінка єврейка», в рамках Міжнародного фестивалю «Етно-Діа-Сфера».

А о 21:00 годині  у дворі Мукачівської дитячої художньої школи відбудеться кінопоказ документального фільму «Аліса в країні війни» та зустріч із режисеркою Любою Дураковою (м.Харків), в рамках міжрегіонального соціокультурного форуму "СлободаКульт".


Наступна локація світкування — Мукачівський замок "Паланок"

Тут  протягом дня на відвідувачів історичної пам'ятки міста чекає приємний подарунок - безкоштовний вхід та екскурсії замком.

  • о 15.00 год. розпочнеться пленер учнів Мукачівської дитячої художньої школи ім. М. Мункачі - юні художники представлять власне творче бачення замку;
  • у картинних галерех музею діятимуть: виставка творчих робіт "Безмежність еволюції" - Антон Кашшай, Ольга Кашшай; та експозиція "Політика тіла. Харківська школа фотографії з колекції родини Гриньових".
  • з 20.00 год. розпочнеться святкова вечірня програма:
  • театралізована екскурсія- розповідь з музичним супроводом про найважливіші історичні події і постаті Мукачева та замку Паланок;
  • вогняне шоу від театру вогню «Fire Life» (Нова програма);
  • о 22.00 год. чекаємо всіх на урочистій церемонії включення нової підсвітки Мукачівського замку "Паланок" та кіноперегляді стрічки "Ironclad", про оборону і штурм замку.

Дивіться також: Choirs in the castle: Мукачівці слухали хоровий спів в історичному замку Паланок 

Вітаємо Мукачево з 1122 річницею!

Коментарі

Г
гость

і нічого святкувати угорську окупацію!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ЖГ
Женя Г.

То коли ж всеж-таки було засноване Мукачево, і що означає ця назва, - знову спитаєте ви. Є теорія, що місто було засноване племенем аварів, які заснували Аварський Каганат в центральній Європі у VI—IX століттях і підчинялись вони тоді Тюркському Каганату "Небесних Тюрків", а саме кагану Мукану (роки правління 553 - 572). і так як вони дуже любили і поважали свого правителя, то саме в честь нього могли назвати місто над Латорицею, пізніше карпатську низовину у аварів відвоювали білі хорвати (які в той час вже мали державу на високогір'ї Карпат), а потім разом з моравцями і взагалі іх витіснили з Європи. Тому Мукачеву що найменше 1446 років а не 1122 !!!

ЖГ
Женя Г.

Як Мукачево може мати 1122 роки, коли що найменше 1133 роки (по різним даним, або у 863, або у 885 році) тому назад було хрещене, тобто ніяк не стикується - так як дитину щоб похрестити, треба спочатку її народити, так само і з містом - не могло Мукачево спочатку хреститись, а потім засновуватись! То звідки взялося число 896 - спитаєте ви.., а ось звідки - саме у 896 році (а це і є 1122 роки тому назад) мадярська армія напала і захопила місто Мукачево, і так як вони (цілком ймовірно) могли знищити всі документи в місті, то почали історію міста з моменту окупації, мовляв "до нас нічого не було". Така політика до завойованих земель і покорених народів часто примінялася в давні часи недемократичними (варварськими, феодальними) племенами, а подекуди деякі держави і тепер приймають таку політику...

Читайте також