Сьогодні починають розмальовувати яйця

1
0

Сьогодні - Великий четвер, що іменується також Чистим.

Свято присвячується спогаду Таємної вечері, на якій Спаситель омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові і упокорювання. Крім того, на Таємній вечері Христом було встановлено головне таїнство християнської віри - євхаристія (в перекладі з грецької - "дяка"), під час якого всі віруючі причащаються тіла і крові Христа. Починаючи з цього дня і до неділі всі церковні служби будуть присвячені спогаду земних страждань Іісуса Христа.

У Православній церкві до цього дня приурочено мироваріння (миро - деревне масло з червоним вином і пахощами). Приготування святого світу є предметом особливої важливості, оскільки вважається, що через помазання миром усім хресника і тим, хто возз'єднуються з Православною церквою повідомляється благодать Святого Духа.

Православні проводять цей день у пасхальних турботах. Звичайно, в Чистий четвер наші предки здійснювали обряд обмивання. Вважалося, що зіткнення з водою принесе людині силу і здоров'я на весь рік. Оскільки вода для обмивання повинна була бути неодмінно проточною, глибокої ночі із середи на четвер жінки йшли на річку з відрами і глеками, черпали воду на сході сонця і, незважаючи на погоду, обливалися перед будинком спочатку самі, а потім будили чоловіка і дорослих дітей і також примушували їх обливатися. Маленьких дітей мили в теплій воді.

Господині традиційно займалися цього дня прибиранням: прибирали будинок, двір, місто від бруду, що накопичився за зиму, а також прикрашали хату: розстилали чисті святкові половики, розважували красиві рушники і завіски.

У Чистий четвер особливо готували сіль. Звичайну велику сіль завертали у тряпочку і перепікали у печі, іноді з квасною гущавиною, потім толкли і просівали. Селяни були переконані, що приготованим таким чином сіль очищався від всякої скверни і наділявся цілющими властивостями. Її зберігали протягом року і використали виключно як лікувальний засіб під час хвороб. Нею ж солили освячені пасхальні яйця.

Крім того, з сьогоднішнього дня починають фарбувати яйця і випікати паски.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також