Сьогодні Різдво за Юліанським календарем, яке святкують в Україні, Росії, Сербії, Грузії та Єрусалимі

100
5

Різдво Христове – одне з двох найважливіших християнських свят поряд з Великоднем. Всі віруючі в цей день радіють народженню Христа і прославляють його. Традиційно 7 січня відзначають Різдво за Юліанським календарем.

Саме 7 січня Різдво святкує частина східних православних церков: Грецька православна церква Єрусалима, Московський патріархат, Грузинська апостольська автокефальна православна церква, Сербська православна церква, Польська автокефальна православна церква, Православна церква України (ПЦУ).

А ще 7 січня Різдво відзначає Українська греко-католицька церква (УГКЦ). Крім того, відповідно до інших календарів чи власних релігійних особливостей 7 січня Різдво святкують у деяких країнах Африки, а 6 січня — у Вірменії.

На сьогодні 9 автокефальних православних церков дотримується новоюліанського календаря , тобто відзначають Різдво 25 грудня.

Обговорення дати святкування Різдва йде вже давно. Згідно опитування майже половина українців виступила за перенесення святкування Різдва на 25 грудня. Також згідно опитування у застосунку дія, понад 1.5 млн українців проголосували за дату Різдва саме 25 грудня.

Радимо також переглянути:


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Z
Zoltan

Kellemes unnepeket azoknak, akik most unneplik Jezus szuleteset!

П
правда

у 2100 році будеме колядовати 8- го січня, 2200 - 9- го січня? Так і до 8- го березня дойдеме…. Кіть мацкальня не взорве планету.

П
Правда

Грецька православна церква живе за Григоріанським календарем. Охридська - так, за Юліанським, але вона дуже довго була під Сербською церквою і лише проходить становлення. Юліанський календар використовується сімома з шістнадцяти автокефальних Східних православних церков, а саме Єрусалимським патріархатом, Російською, Сербською, Грузинською, Польською православними церквами, Православною церквою України й Охридською архієпископією. З Східних католицьких церков використовується Українською (за винятком парафій української діаспори) та Російською греко-католицькими церквами, а також анабаптистами.[1]

В
Василий

Греция тоже

НТ
но та йсе такоє

Ще святкують у Північній Македонії та Чорногорії

Читайте також