Сьогодні світ святкує найромантичніше свято

14
0

Сьогодні, 14 лютого, закохані з усього світу відзначають, мабуть, найромантичніше свято - День Святого Валентина.Як відомо, єпископ Валентин Інтерамський, який жив у римському місті Терні в III столітті, є покровителем усіх закоханих.

Легенда пов'язує ім'я Святого Валентина з численними добрими справами, які він зробив для закоханих. Наприклад, згідно з переказами, він таємно вінчав закоханих легіонерів, яким імператор Клавдій забороняв одружуватися, мирив посварених, дарував молодим парам квіти і навіть писав за неписьменних легіонерів листи кохання. Все це врешті-решт стало відомо, Валентина взяли під варту, а незабаром імператор підписав указ про його страту.

Останні дні життя святого теж оповиті романтичним флером. Згідно з легендою, в єпископа Валентина закохалася дочка тюремника, яку він вилікував від сліпоти. Як священнослужитель, котрий дав обітницю безшлюбності, він не міг відповісти на почуття дівчини, але в ніч перед стратою надіслав їй прощальну записку, яку, мабуть, і можна вважати найпершою валентинкою.

Багато істориків, втім, стверджують, що коріння цього свята чисто язичницькі і беруть свій початок у передвесняних обрядах, пов'язаних з пробудженням природи і кохання.

З XIV століття в англійській і французькій літературі фіксується традиція святкувати День Святого Валентина як день закоханих. Однак особливу популярність свято знайшло в Європі на початку XIX століття.

У наші дні святу Святого Валентина нерідко дорікають у тому, що воно набуло рис чисто комерційного культу і не нагадує людям, в першу чергу молоді, про християнський ідеал стосунків між чоловіком і жінкою. У зв'язку з цим нерідко лунають заклики відмовитися від святкування Дня закоханих.

Як, раніше повідомлялося, що сьогодні на честь святкування дня всіх закоханих в Празі буде виставлено мощі Святого. Про те, що в столиці Чехії зберігається прах Святого Валентина, стало відомо зовсім недавно.

Нагадаємо, що на порталі "Мукачево.net" триває голосування за найзакоханішу пару Закарпаття. До закінчення голосування залишилося менше години!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також