Сьогодні українці разом з усім світом відзначають день рідної мови

6
2

Сьогодні відзначається Міжнародний день рідної мови.

Як повідомляє «Німецька хвиля»,  Міжнародний день рідної мови відзначається за ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року. Його мета - привернути увагу до підтримки мовного й культурного розмаїття. ЮНЕСКО трактує поняття «мова» не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираз культурної ідентичності.

Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, стверджують дослідники ЮНЕСКО, але половині усіх мов загрожує зникнення. Німецький комітет ЮНЕСКО в Бонні з нагоди Міжнародного дня рідної мови повідомив, що кожні два тижні в світі зникає одна мова. Найбільше загрожує зникнення мовам народів Північної та Південної Америки, Південно-Східної Азії, Океанії та Африки.

За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська.

Разом зі зникненням мови, зауважують дослідники, втрачається й культурне надбання: забуваються поетичні твори, легенди, приказки та жарти. Серед причин зникнення мов експерти ЮНЕСКО називають війни, депортації, міграцію, а також мовне змішання. Крім того, сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, наприклад, англійської.

З самого ранку неділі привітав громадян України з Міжнародним днем рідної мови і Президент Віктор Ющенко.

“Цей день нагадує нам про невід’ємне право кожної людини говорити власною мовою. Мова – первинна ознака нації, головна скарбниця її культури й духовності, джерело й запорука її самобутності і неповторності в світі. Любити і шанувати рідну мову означає поважати себе, свій народ і державу”, - говориться у зверненні до співвітчизників з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

Як підкреслив Ющенко, “українська мова століттями зазнавала переслідувань і заборон”. “Імперська політика лінгвоциду мала на меті остаточну асиміляцію нашої нації й зникнення України з карти світу. Наслідки дискримінації відчуваємо й сьогодні. Тому повноцінне відновлення прав української мови, розширення її функціонування у державних структурах, засобах масової інформації, освіті, науці й культурі є нашим обов`язком і завданням, якщо нам не байдужа подальша доля України”, - переконаний він.

При цьому глава держави зазначив, що “забезпечуючи свободу використання мови кожної етнічної спільноти, чи то російської, угорської, польської, татарської та інших, нам треба стати оборонцями тих мов, які потребують підтримки або яким загрожує зникнення – білоруської, гагаузької, ідиш, караїмської, кримськотатарської, кримчацької, ромської, урумської”.

Ющенко наголосив: “ми повинні раз і назавжди вивести питання мови з поля боротьби за владу. Маємо реалізувати чітку мовну політику, в основі якої – утвердження єдиної державної української мови та вільний розвиток усіх мов національних меншин”.

Президент України висловив упевненість, що “ми з честю виконаємо це завдання, як і належить сучасній демократичній європейській нації”.

Коментарі

Я
Ярік

хто ще кого зрадив...

К
Кусi

"Гарант Конституцii" чисто "забув" про русинську мову. Отруення диоксином даеться взнаки. Забув вiн i про "справу Гонгадзе", про " 5 млн. нових робочих мiсць" i т.д. Взагалi, по брехливостi його перевершила хiба що Тимошенко, тому вiн iй i заздрив.

Читайте також