Сьогодні закарпатці святкують Благовіщення: Історія свята та прикети

20
0

25 березня за григоріанським та новоюліанським календарями відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з 12 головних свят в церковному календарі.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – в цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого.

Благовіщення, означає зачаття Ісуса Христа, але не плоцьке, звичайне, а чудесне. Дією благодаті Божої в лоні Марії почався розвиток нового людського життя. Свято Благовіщення називають початком всіх свят, адже цієї події починається історія Євангелія. Попереду в младенця Ісуса – Різдво, зцілення одержимих, Таємна Вечеря і арешт, Розп’яття й Воскресіння …

Санта-Марія-Мадджорі. 1295 р.

Історія дати свята Благовіщення

Датою Благовіщення Західна і Східна Церква вважає 25 березня. Ця дата відстає рівно на 9 місяців від 25 грудня, яке з IV століття спочатку на Заході, а потім на Сході вважається днем Різдва Христового. Крім того, це число узгоджується з уявленнями древніх церковних істориків про те, що Благовіщення і Великдень як історичні події відбулися в один і той же день року.

Відкриття св. рівноапостольною імператрицею Оленою на початку IV ст. святих місць земного життя Господа Ісуса Христа і розпочате нею будівництво храмів на цих місцях (зокрема, в Назареті) викликало зростання інтересу до події Різдва Христового і таємниці Втілення; можливо, з цим пов’язано і встановлення Благовіщення як окремого свята. На початку VIII ст. вірменський автор Григор Ашаруні писав, що свято Благовіщення було встановлене святителем Кирилом Єрусалимським, тобто в 3-й чверті IV ст.

Прикмети на Благовіщення

  • Якщо ластівки ще не прилетіли - весна прийде пізно і буде холодною.
  • Вітряний день з ранковим туманом - влітку буде хороший врожай.
  • Сонце зійшло на чистому небі - весна буде ранньою.
  • Мороз - до хорошого урожаю огірків, а гроза - до теплого літа і великої кількості горіхів.
  • На небі мало зірок - кури нестимуть мало яєць.
  • На даху домівки лежить сніг на Благовіщення - через місяць він ще буде лежати в полі.
  • Впустити крихти зі столу під час святкової трапези - до великої кількості мух у будинку.
  • Якщо на Благовіщення тепла погода - весь рік буде хороший вилов риби.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також