Сиріт влаштовують у сім’ї

6
1

Дитбудинки не проти прийняти дітей із неблагополучних  родин. Однак поки це заборонено 

На  околиці Виноградо-ва у районі Сев-люського замку розташувався Обласний дошкільний навчальний заклад інтернатного типу. У народі він більш відомий  як дитбудинок «Берізка». Туди сторонній  потрапляє мов у казку: навколо  веселий дитячий гамір, спортивні майданчики, гойдалки та фонтанчики. Сьогодні тут живуть 93 дитини, котрі залишилися без батьків. Заклад же розрахований на 150-ох. Як бачимо, аж 57 місць нині вільні. Добре це чи погано? Однозначної відповіді нема. Очевидно інше – у виноградівській «Берізці» віддзеркалюється загальноукраїнська проблема дітей, яким батьки не змогли подарувати щасливе дитинство.

У 2003 році у цьому дитбудинку перебувало 160 вихованців. Тому нинішня статистика радує, адже свідчить про зменшення  кількості сиріт, якими опікується держава. Натомість у країні, зокрема і в нашому краї, збільшується кількість будинків сімейного типу. Що також не може не тішити. Тим паче, що у свідомості багатьох словосполучення «дитбудинок-інтернат» асоціюється із місцем, у якому абсолютно нічого хорошого немає. Але в реальності, на щастя, це не так: держава вклала і продовжує вкладати гроші у сиротинці. Тож деякі з них виглядають краще, ніж, наприклад, дитячі садки в містах.

Виноградівська  «Берізка» належить саме до кращих дитячих закладів. Її сміливо можна назвати закарпатським «Артеком». Навколо закладу суцільна зелень, а неподалік височіють руїни Виноградівського замку. Серед подвір’я струменять фонтанчики, клумби старанно доглянуті, довкола ідеальна чистота. Малеча у пік дня активно розважається де лишень може: на гойдалках, у пісочниці, на спортмайданчику. Ті, кому найбільш спекотно, забавляються із водою, що витікає із фонтанчика. І на всіх обличчях радісна усмішка. Попри те, що ці дітки без найдорожчого – рідних батьків.

Історія «Берізки» починається із 1946 року – часу, коли треба було подбати  про діток, від яких батьків забрала  війна. У 1947-му заклад прийняв своїх  перших 40 вихованців: вони були не лише із Закарпаття, а й з деяких інших  куточків СРСР. Інтернат розмістили в старовинному особняку одного пана. Той після приходу радянської влади емігрував за кордон. До речі, власник цього помешкання до війни сам усиновив дитину. Кілька років тому його нащадок навідався до «Берізки» і був задоволений, що його старовинний будинок став притулком для сиріт – мовляв, це знак долі. Діти в ньому жили до 1995-го. А  потім переселилися до нового, щойно збудованого корпусу. В особняку ж нині капітальний ремонт. Там невдовзі працюватиме лікувальне відділення.

«Сьогодні у нас виховуються дітки з усієї області. Їм від 3 до 10 років, – розповідає директор дошкільного навчального закладу (дитбудинку інтернатного типу Закарпатської обласної ради) Ганна Велеган. – Колись у нас були лише дошкільнята, але із 2000 року вихованці залишаються, аж доки не отримають початкової освіти. На навчання ходять до однієї з виноградівських шкіл». Працівники дитбудинку кажуть, що це сприяє соціальній адаптації дитини – відвідуючи школу, вони більше бачать довколишнє життя.

Потрапляють діти до виноградівського інтернату за направленням соціальних служб (а сам інтернат у підпорядкуванні обласного управління освіти і науки. – Авт.). Коли їм виповниться 10 років, більшість із них, як правило, забирають найближчі родичі: дідусі-бабусі, тітки-дядьки. Декого можуть усиновити. Або забрати до прийомної сім’ї чи дитбудинку сімейного типу. Досить рідко діток усиновляють іноземці. Ганна Велеган запримітила: за дивним збігом сироти виявляються схожими зовні на своїх усиновителів. «Був у нас один маленький ром, за яким приїхала пара з Італії, – розповідає Ганна Іванівна, – так от про нього можна сказати впевнено: схожий на своїх теперішніх батьків. Хлопчик почувався дуже щасливим: казав, що довго молився – і Господь подарував йому за це маму й тата». За останні роки було лише два випадки, коли батьки переосмислили свій спосіб життя і суд дозволив їм забрати власне чадо.

До  минулого року дитбудинок мав статус санаторного типу – за дітьми, крім педагогів, доглядали лікарі. Нині ж  у закладі лише одна санаторна  група. Утім, увагою медиків діти однаково не обділені. Медсестра з фізіотерапії Людмила Чегіль розповіла, що всі вихованці проходять профілактичну фітоароматерапію (прийом ароматичних ванн). А за індивідуальним призначенням лікаря дітки у «Берізці» відвідують фізкабінет, ходять на електрофорез, інфрачервоне лікування, інгаляцію, ультразвукову терапію тощо.

Крім  цього, займаються фізичним вихованням у сучасному спортзалі і плавають у закритому басейні. У найближчих планах керівництва – збудувати на подвір’ї відкритий басейн і встановити тенісні корти.

У «Берізці» переконані: за таких чудових  умов установа не повинна пустувати. Вільні 57 місць, крім дітей зі статусом сироти чи без батьківської опіки, могли  б зайняти соціально незахищені. Таку позицію підтримали і депутати Виноградівської районної ради. Ще у травні вони звернулися до Президента України, голови Верховної Ради та міністра освіти. Народні обранці наголосили: соціально незахищені діти, живучи із батьками, нерідко голодують, жебракують, зазнають насильства. Окремі батьки просто не мають за що своїх чад годувати або ж на кого залишити на час сезонних заробітків. Раніше їх можна було прилаштувати до виноградівського дитбудинку, однак нині – ні. Згідно з положенням про дитбудинки та школи-інтернати, у таких закладах мають перебувати лише діти, яким рішенням суду надано статус сироти. Хоча б тимчасово прилаштувати до інтернату малюка, що живе з неблагополучними батьками, заборонено.

Начальник управління освіти і науки Закарпатської  ОДА Михайло Мотильчак  зазначив, що проблема «Берізки», можливо, невдовзі вирішиться. Профільне міністерство підготувало проект розпорядження Кабміну – там є пункт, який дозволяє прилаштовувати у сиротинці соціально незахищених дітей. Навіть коли немає рішення суду про позбавлення їхніх батьків прав. Якщо уряд затвердить таке розпорядження, то проблему буде вирішено.

І насамкінець зазначимо: на жаль, у  нашій країні дійсно є батьки, котрим через різні причини важко  прогодувати своїх чад. Але, водночас, вони не бажають відмовлятися від батьківських прав. То невже такі дітки тепер мають або мучитися у своїй родині, або ж шукати іншу?.. Золотою серединою і стало б їх тимчасове перебування у дитячих закладах. Зараз вирішення цього питання у руках урядовців.

Коментарі

КВ
Кіш Василь

Дійсно, "Берізка" як закарпатський артек. Але щодо останнього абзацу - "є батьки, котрим через різні причини важко прогодувати своїх чад. Але, водночас, вони не бажають відмовлятися від батьківських прав. ... Золотою серединою і стало б їх тимчасове перебування у дитячих закладах." - трохи дискутивно. Річ в тім, що якщо таких батьків не позбавили батьківських прав, вони отримують соц. допомогу по догляду за дитиною. Про те, що якихось благ за ці гроші діти зазвичай не бачить, окрема тема. Але, якщо таку дитину, на яку батькам держава уже раз дала гроші, віддають у дитбудинок - на цю дитину держава знову виділяє гроші - дитбудинку. Тобто у таких випадках немалі кошти держава платить двічі. А держава - це не олігархи і бандити, а ми з вами, наші гаманці, в яких через драконівські податки гуляє вітер.

Читайте також