Табачник хоче легалізувати збирання з школярів грошей

11
0

Міністерство освіти виставило на громадське обговорення проект Положення про батьківські комітети, прийняття якого дозволить батькам школярів та дошкільнять офіційно платити гроші вчителям.

Положення передбачає розширенням можливостей батьків для впливу на навчальний процес, пише "Деловая столица".

Зокрема, у батьків більше з'явиться фінансових інструментів. Якщо раніше свій рахунок в банку дозволяли мати тільки наглядовим або опікунським радам, які формувалися переважно в гімназіях і ліцеях, то зараз відкрити такий може навіть батьківський комітет окремого класу.

До переліку доступних батькам можливостей розпорядитися грошима вперше додали пункт про «стимулювання діяльності педагогічних працівників», окрім матеріально-технічних потреб, оздоровлення вихованців і виплат стипендій. Останнє нововведення фактично узаконює ситуації, коли зібрані кошти витрачаються на подарунки або доплати учителям, відзначає видання.

У документі також передбачено, що комітети зможуть контролювати як «побутові» питання (харчування, матеріально-технічна база), так і безпосередньо освітні (відрахування дітей, що погано вчаться, із спеціалізованих шкіл, зміна статусу навчального закладу).

Екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко заявив, що по суті батьківські комітети в більшості учбових закладів на сьогодні виконують лише одну функцію - допомагають педагогам легалізовувати зібрані з учнів гроші. Бувають випадки, коли керівництво школи просто спускає комітетам «плани» по збору тієї або іншої суми.

У новому положенні передбачено, що батьківські комітети повинні раз на рік на загальних зборах звітувати про витрати. В принципі, така норма діє і зараз. Але оскільки ніяких санкцій за її порушення не передбачено, вона, як правило, ігнорується.

Нині у київських школах тарифи зборів з батьків коливаються від 50 до 300 грн., в регіональних - від 20 до 150 грн. в місяць. «Минулого року батьківські комітети міських шкіл зібрали в цілому 5 млн грн. Вони були витрачені переважно на поліпшення матеріально-технічної бази (ремонт, закупівлю устаткування)», - заявила начальник управління освіти львівської мерії Надія Оксенчук, зауваживши, що вони самі проводять моніторинг розподілу фінансових надходжень від батьків.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також