Таксисти відмовлялися везти пасажирів ...або брали подвійну-потрійну плату.

9
0

У понеділок вранці в Україні було -5...-8°С в західних регіонах і до 20°С морозу на Чернігівщині. Вулиці міст погано прибрані від снігу, від налипання рвуться лінії електропередач, на слизьких дорогах машини стоять у заторах.

1 січня в обід на Черкащині пішов дощ. Увечері вдарив мороз. Дерева й електродроти покрилися льодом. У неділю вранці півміста залишилося без світла. Приміські автобуси запізнюються з виїздами.

Ледве двері відчинив, примерзли, — каже водій маршруту Тальне—Лісове 35-річний Юрій Рябий. Б’є молотком по сходах старого ЛАЗу. З них сиплеться лід. Із замерзлого вікна нічого не видно. Водій у дорозі відтирає скло сіллю. Та за деякий час воно знову замерзає. У салоні холодно. Автобус замість години їде півтори.

Юрій Савицький, 30 років, із Києва до міста Умань на Черкащині добирався ніч. Він працює у столиці будівельником. Повертався додому.

Мені на автовокзалі казали: траса тяжка, затори. Але я таки вирішив їхати.

Автобус Київ — Одеса виїхав із центрального столичного автовокзалу о 22.00. Юрій зателефонував дружині, щоб чекала. Від столиці до Умані — 200 км.

Розраховувала, що години за чотири чоловік добереться, — розповідає 28-річна Ірина Савицька. — Прокидаюся о четвертій ранку — його досі немає. Злякалася, дзвоню. А вони навіть до Білої Церкви не доїхали, тобто ще й половину дороги за ніч не здолали.

Пробки почалися біля Гребінок під Києвом. Поблизу міста трасу чистили, а далі — замело, — пригадує Юрій. — Фури порозкидали сніг, а легковики засіли в тих заметах, за ними й більший транспорт.

За годину автобус проїжджав 15 км. До Умані Юрій добрався о шостій ранку.

Села Черевки, Гаркушинці, Рибальське Миргородського району на Полтавщині кілька днів були заметені снігами. Ні маршрутки, ні автобуси не їздили. Таксисти відмовлялися везти пасажирів з Миргорода у віддалені села. Або брали подвійну-потрійну плату.

Дорога, як скло, — скаржиться вінничанин Олексій Клепко, 33 роки. — Їхали з райцентру Чечельник у Вінницю 5 годин. Суцільний лід, машину носить. На моїх очах у кювет злетіли дві автівки.

Через ожеледицю не змогли виїхати на круту гору в селі Хитці Гадяцького району Полтавщини дві автоцистерни з газом пропан-бутан. Обидві по 40 т. У ніч на 30 грудня водіям довелося заночувати у кабінах. Наступного дня дорогу розчистили, технікою підприємства ”Полтавагазвидобування” витягли вантажівки нагору.

У Гадячі на Полтавщині в перші дні січня випало снігу по коліна. Усі дні дороги чистили вночі орендованим у місцевої сільгосптехніки трактором Т-150. Комунальна спецтехніка зламалася. Дорогу посипають сумішшю піску із сіллю.

Кругом у Гадячі почищено. Навіть східці до хат біля річки Псел. А там 254 і 190 сходинок, — розповідають місцеві.

38-річний Володимир Музика вивихнув ногу біля торгового центру ”Скриня” у Львові.

Іду з клунками у дублянці — і як гепну. Ну що ви казали б? Людна вулиця, район привокзальної площі, народу маса — і не посипано! Підвівся і не полінувався узяти номери мобільних у свідків — таксиста і якоїсь жіночки, що з маршрутки виходила. Кажуть, на комунальне підприємство можна в суд подати, якщо травмувався з їхньої вини. Нога поправиться — займуся цим.

У травмопункт на базі Львівської клінічної лікарні N8 2 січня прибули 100 постраждалих.

А от на гірськолижних базах на Львівщині снігу немає. 28-річні львів’яни Андрій та Оксана Полянські поїхали у райцентрі Сколе.

Це було сумнівне задоволення. Сніг мокрий, на горі є ділянки, де гола земля. Лижа одразу гальмує, і ти падаєш, — розказує Андрій. — Поїхали у селище Славське, звідки на гору Тростян піднімаються ”уазики”. Водії сказали: якщо вміємо кататися по болоті, то відвезуть.

Полянські повернулися до Львова. Зате у горах на Івано-Франківщині сніжно й морозно. Через хуртовини там губляться туристи.

На висоті здіймається хурделиця, замітає сліди. Туристи йдуть уперед, а повернутися не знають як, — каже Богданна Засідко, 38 років, із прес-служби Івано-Франківського обласного МНС.

1 січня по маршруту скали Довбуша — гора Маковиця в Яремчому загубилися двоє чоловіків із Севастополя. Їх знайшли гірські рятувальники за кілька годин. Наступного дня на цьому ж місці шукали трьох харків’ян. Ті під обід пішли в гори і заблукали в лісі.

У селі Біла Церква Рахівського району Закарпаття річка Тиса розмила берегову лінію завдовжки 40 м. Поряд на вул. Косовського стоїть будинок Юрія Попші. Він із дружиною та донькою 1 січня зібрали речі й переїхали до родичів. Будинок охороняли рятувальники. Вода спала. Решті сільських будинків Тиса не загрожує.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також