Танцювальні колективи семи країн

10
1

представлять глядачам свої виступи

Уперше мистецька зустріч «Егтайак» (частини світу) відбудеться на Закарпатті. Есеньський танцювальний ансамбль «Ритм» вже неодноразово брав участь саме у таких заходах. Але цього року учасники виступатимуть у ролі господарів та прийматимуть гостей. Саме про це та трохи більше у розмові з керівником есеньських «Ритмів» Тібором САБО.

— Коли вперше були проведені такі зустрічі та яку мету вони переслідували?

— Протягом семи років у 15 населених пунктах п`яти держав проходять такі мистецькі зустрічі. Художні колективи з різних куточків Карпатського регіону, а це в основному — молодь, мають змогу приїхати в гості до своїх колег, поділитися власними творчими доробками. Як-то кажуть, і себе показати, і на інших подивитися. Оскільки зустрічі проходять у різних країнах, учасники можуть оглянути історичні пам`ятки, культурні цінності, познайомитися з традиціями регіону, з життям та побутом, святами та буднями місцевої громади.

— Як саме проходить вибір країни, у якій буде проводитись мистецька зустріч?

— 23 січня цього року в Будапешті відбувся гала-концерт, організований бюро «Егтайак». Україну, а зокрема Ужгородщину, представляв есеньський Народний танцювальний ансамбль «Ритм». Виступ настільки сподобався присутнім, що організатори вирішили детальніше познайомитися з нашим регіоном.

— Яка програма чекає на гостей цьогорічних зустрічей?

— Відомо, що Закарпаття — найізольованіший регіон із тих, де компактно проживають угорці. Саме тому мета, яку ми переслідуємо, — всебічно розкрити й показати наш край. З 19 до 22 квітня на закордонних гостей чекає насичена програма.

— Але, як відомо, усі ініціативи потребують фінансування. Звідки берете кошти?

— Звичайно, що гроші потрібні й, повірте — чималі. Адже близько 200 учасників потрібно лише десь влаштувати. Співорганізаторами при угорському бюро «Егтайак» є Есеньська спілка підтримки народних звичаїв імені Міц Бана, яка й взяла більшу частину витрат на себе. А взагалі кожен організатор бере на себе фінансові питання, які йому по кишені. Наш колектив має багато шанувальників, а основні спонсори — батьки та колишні танцюристи.

— Де і коли зможуть жителі Ужгородщини подивитися на виступи учасників мистецької зустрічі?

— У четвер та неділю культурні програми проходитимуть у Берегові. У п`ятницю, 20 квітня, о 20.00 усіх бажаючих запрошуємо в Есень. У місцевому будинку культури танцювальні колективи семи країн представлять глядачам свої виступи.

Коментарі

Р
роман

Пропонуемо Вам взуття для танців,сцени та арени.grim-dance.blogspot.com

Читайте також