Тепло в будинку: забаганка чи необхідність? Як обігріти будинок без зайвих витрат

6
0

Осінь та зима у нашій країні досить холодні навіть у південних областях, тому без опалення не обійтись.

Добре, якщо будинок підключений до системи центрального опалення і вона працює без перебоїв. В інших випадках варто заздалегідь подумати про альтернативні засоби обігріву.

Електроенергія для обігріву

Для роботи електроприладів потрібен лише доступ до електромережі або генератор. Для економії варто обирати види та моделі опалювальних пристроїв, що споживають менше електроенергії.

Існує два основних типи обігрівачів:

  • конвектори, кондиціонери, теплові вентилятори нагрівають повітря;
  • інфрачервоні, UFO, керамічні панелі нагрівають навколишні поверхні та предмети.

Всі вони працюють від електроенергії та відрізняються за принципом роботи, виглядом, вартістю та іншими параметрами. Будь-який сучасний обігрівач електричний має такі переваги:

  • мобільність — можна легко переносити з однієї кімнати до іншої;
  • компактність та невелика вага — підняти пристрій може навіть жінка;
  • зручну систему управління — механічну або електронну;
  • можливість регулювання — режиму роботи, температури, періодів дії та вимкнення;
  • безпечність — захист від побутових травм та опіків, перегрівання, перепадів напруги.

Ефективність роботи опалювального приладу залежить від його потужності та додаткових функцій. Кожна модель розрахована на обігрів приміщення певної площі та типу. ЦЮ інформацію зазвичай вказує виробник. З недоліків можна назвати те, що за відсутності електроенергії пристрій не буде працювати.

Тверде паливо

Іншим способом економного обігріву будинку є використання твердого палива. Цей варіант прийнятний, якщо поблизу є ліс або доступні дрова. Також можна використовувати інші види палива: вугілля, паливні брикети з відходів рослин, торфу або пелети з тирси.

Існує три типи опалювального обладнання, що працює на горючих речовинах:

  • твердопаливний котел;
  • цегляна піч «грубка»;
  • металева пічка «буржуйка».

Котел та піч потребують попереднього облаштування у будинку за допомогою спеціалістів. Металева пічка досить компактна та мобільна, тому її можна принести з собою, легко встановити та відразу використовувати. Слід тільки потурбуватися про отвір для виведення диму.

Серед переваг можна відзначити невелику вартість, доступність та можливість заміни палива, незалежність від енергоносіїв. Також приваблює швидке прогрівання та тривале зберігання тепла. Але обладнання потребує постійного контролю та частого технічного обслуговування. Без належного нагляду таке опалення може бути небезпечним.

Варто заздалегідь вирішити, де у будинку буде розташований котел, як буде працювати вентиляція, врахувати розміри приміщення та інші технічні моменти. Також слід прорахувати ефективність та витрати на придбання обладнання, монтаж, обслуговування, паливо. Найкраще мати декілька варіантів обігріву, які можна використовувати за різних умов.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також