Термореле - корисний прилад для контролю температури

25
0

Термореле знайшло своє досить широке застосування як в промислових пристроях, так і в побутових, наприклад, в холодильнику, прасці або бойлері. Вони мають нескладну конструкцію і зовсім невелику вартість.

Термореле - це пристрій, який призначений для включення і відключення будь-якої системи при досягненні певного значення температури. Для того, щоб розірвати контакти або ж, навпаки, з'єднати їх, потрібна енергія, яка з теплової перетворюється в механічну.

Термореле можна розділити на кілька груп:

  • Манометричні - візуально конструкція схожа на колбу, заповнену розчином. Один кінець колби з'єднується з контактами за допомогою металевої трубки. Саме така конструкція використовується в водонагрівачах. Принцип роботи полягає в тому, що при впливі температури змінюється кількість рідини.
  • Електронні - більш сучасні і ускладнені. Мають схему або контролер, який аналізує сигнал, а також екран, на якому відображається інформація. Прикладом такого термореле є тепла підлога.
  • Біметалічні - в конструкції мають пластину, яка складається з двох видів металу, що мають різні властивості при збільшенні температури. При її збільшенні пластина починає деформуватися і розмикати або замикати контакти. Біметалічні термореле можуть бути двох типів: термообмежувач і терморегулятори. Перші необхідні для установки в пристрій з метою його захисту - мають кнопку, яка після відключення заново включає. Другі служать для контролю при вже існуючої температури, наприклад, електрочайник.

Існують реле з датчиками температури, вони використовуються в теплицях, в опалювальних системах. Суть полягає в тому, щоб підтримувати температуру в певних рамках, коли температура досягла межі, то термореле відключає пристрій, в якому воно встановлено.

Найпростіший вид термореле має функцію включення, коли температура впала і її потрібно підняти, і вимикає, коли, навпаки, температура підскочила вище заданої. Більш складні можуть регулювати секції всієї системи, а також контролювати і змінювати потужність.

Термореле, вдосконалюючись в часі, постійно модернізуючись, поліпшили свої показники і стали більш точними і надійними. Незважаючи на це їх ціна абсолютно доступна, а самі вони незамінні в багатьох питаннях домашнього господарства і кондиціонування.

Якщо ви хочете придбати термореле, то потрібно уважно вивчити різновиди та їх характеристики. Крім того, не потрібно забувати, що це не самостійний елемент, а складова частина будь-якого приладу або пристрою, і якщо термореле буде несправне, то може вивести з робочого стану і основний прилад.

Хто вміє і любить працювати руками, той може зробити термореле самостійно. Для цього необхідно мати мінімальний рівень знань з електротехніки та мати досвід роботи з паяльником.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також