Тканини для спецодягу: основна інформація

14

Спецодяг - це не просто те, чому можна відрізнити співробітників спеціальних служб, а й те, що забезпечує їм захист.

І саме тому для пошиття таких функціональних виробів необхідно використовувати спеціальні тканини – такі як можна знайти на Тексіка.

Функції тканин для спецодягу

Навіщо потрібна форма, і який функціонал вона має? Насамперед одяг повинен забезпечувати комфортні та безпечні умови праці:

  • Зварювальники. Для захисту від вогню, окалини та розпеченого металу одяг оснащується посиленими накладками, обробленими вогнетривким просоченням. Елементи розміщуються в області грудей та на плечах. Крім курток та комбінезонів зварювальники можуть використовувати захисні фартухи, які прикривають корпус по всій довжині.
  • Будівельники та вантажники. Спецівка повинна захищати від механічних пошкоджень, а також запобігати попаданню на шкіру нафтопродуктів, будівельних сумішей та реагентів, що застосовуються у цій сфері. Велика увага приділяється взуттю. Металеві підноски та антипрокольні устілки перешкоджають ушкодженням, якщо працівник упустить на ногу важкий предмет або наступить на гостре.
  • Медперсонал. У лікувальних закладах та лабораторіях працівники повинні бути захищені від кислот та біологічних матеріалів. Матеріал для спецодягу просочується масло- і водовідштовхувальним засобом.
  • Дорожні працівники кур'єри. Головною небезпекою для них є транспорт, тому працівники дорожніх служб та кур'єри зобов'язані носити форму зі світловідбиваючими елементами. Співвідношення світлоповертаючих деталей щодо фонової тканини залежить від класу небезпеки.

Спецодяг має не тільки захисні властивості, а й підтримує імідж компанії. Працівники, які мають форму з логотипом фірми, створюють гарне враження про організацію та підвищують лояльність клієнтів.

Тканина для спецодягу: види та характеристики

Найчастіше уніформу виготовляють із матеріалів трьох типів: натурального, синтетичного та сумішевого.Натуральні тканини з бавовни, шерсті, джуту та інших природних волокон не електризуються, добре пропускають повітря та дозволяють тілу дихати. З таких тканин для спецодягу підійде бязь, саржа, молескін, брезент, сукно.Синтетичні тканини з поліестеру, поліефіру, нейлону та іншої штучної сировини легкі і не мнуться, легко стираються, не промокають, захищають від води та вітру. Синтетичний спецодяг зазвичай шиють із нейлону, твілу, ацетату, оксфорду.Сумішові тканини з комбінації природних та штучних волокон поєднують у собі властивості натуральних та синтетичних матеріалів. Вони не викликають надлишкового потовиділення і мають гарну зносостійкість. Рекомендуємо придивитися до таких представників цієї категорії матеріалів як альба, томбой, тиси.

Яку тканину для спецодягу вибрати

Вибираючи тканину для спецодягу, слід враховувати сезонність, умови та характер роботи.З тонких та легких матеріалів, таких як альба та тиси, шиють уніформу для медиків, працівників громадського харчування та інших схожих сфер. З щільних тканин виробляють будівельні роби, одяг для вантажників, співробітників комунальних та дорожніх служб, комірників та інших робочих спеціальностей.Матеріали для спецодягу часто обробляють спеціальними захисними вологостійкими та вогнестійкими просоченнями. Це потрібно враховувати при виборі - наприклад, легкозаймисті синтетичні та суміші не можна використовувати при виготовленні одягу для роботи з розпеченим металом, зварювальним апаратом, болгаркою і подібними пристроями. Для цього підійдуть тканини з вогнестійкими просоченнями: молексин, сукно або брезент.

На правах реклами

Коментарі

Читайте також