Токсичні відходи з Угорщини дісталися Дунаю

30
0

Отруйні промислові відходи, що розлилися після аварії на алюмінієвому комбінаті на заході Угорщини, у четвер, 7 жовтня, вранці досягли Дунаю, поставивши під загрозу екосистему річки.

Про це повідомляє AFP з посиланням на представника угорської Служби з контролю за водними ресурсами. Наразі рівень лугу у воді трохи перевищив норму.

Нагадаємо, 4 жовтня на приналежному компанії MAL Zrt великому підприємстві з виробництва алюмінію в 160 кілометрах на захід від Будапешта стався вибух, у результаті чого було зруйновано греблю резервуара з отруйними відходами - так званим "червоним шламом".

За даними рятувальників, у результаті вибуху з резервуара вилилося приблизно 1,1 мільйона кубометрів токсичних речовин. Жертвами аварії стали четверо людей, в тому числі дитина, близько 120 людей отримали травми і хімічні опіки, сотні людей евакуйовано.

У трьох областях, охоплених розливом відходів (Веспрем, Ваш і Дьйор-Мошон-Шопрон), було оголошено надзвичайний стан. У населеному пункті Девечер (Devecser) затоплено близько 400 будинків, вулиці Колонтарь (Kolontar) виявилися покритими отруйною рідкою масою шаром у два метри.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що загрози радіоактивного зараження після розливу токсичних відходів немає. У свою чергу угорський міністр із захисту навколишнього середовища Золтан Іллеш заявив, що на ліквідацію екологічної катастрофи може піти рік.

У зв'язку з аварією на алюмінієвому заводі порушено кримінальну справу за статтею недбалість.

Побоюючись розповсюдження забруднення на інші країни Європи, член Єврокомісії, що курирує екологічні проблеми, Янез Поточнік закликав владу Угорщини зробити все можливе, щоб отруйні речовини не потрапили у води Дунаю.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також