Тракторна блокада: фермери Румунії паралізували в'їзди до міст країни та два КПП до України (ФОТО)

15
2

15 січня стало відомо, що на кордоні Румунії та України заблоковано рух вантажівок через пункти пропуску "Сірет-Порубне" та "Вікову-де-Сус-Красноїльськ". Інші види транспорту, а також пішоходи в обох пунктах пропуску оформлюються встановленим порядком як на в’їзд, так і виїзд з України, — про це повідомляє Держприкордонслужба України.

Блокування кордону з Україною — це результат обурення румунських перевізників та фермерів, які вже шостий день поспіль продовжують протести. Близько 4500 вантажівок і тракторів у понеділок 15 січня вийшли на вулиці і паралізували в'їзди до великих міст країни. На деяких машинах були підняті прапори, а також повідомлення з проханням до уряду про надання пільг для фермерів. Але їхні вимоги від уряду націлені не лише на обмеження імпорту зерна з України та посилений митний огляд українських вантажівок, їх набагато більше. Більшість вимог суто економічні - це зменшення податків, виплата дотацій тощо.

"Протест фермерів може розширитися. Великі аграрні асоціації погрожують вийти на вулиці, якщо міністерство сільського господарства швидко не вирішить їхні проблеми. Серед них – позачергова виплата субсидій, надання кредитів під державні відсотки та відшкодування дизельного акцизу", - повідомляє digi24.ro.


Протест вже призвів до значних проблем на дорогах Румунії. Наприклад, на автостраді DN2 рух був майже повністю паралізований після того, як фермери зайняли обидві смуги руху своїми машинами та їхали зі швидкістю близько 3 кілометрів на годину.

Багато мітингувальників вже вирушили до столиці, щоб приєднатися до протесту фермерів у країні. Дорожній рух також паралізовано в Бая-Маре, після того як протестувальники в'їхали в місто на машинах і їдуть на низькій швидкості.

У понеділок, у зв'язку з протестами фермерів було зареєстровано 24 кримінальні справи по всій країні. Зокрема щодо повідомлень з підбурюванням до насильства. Адже дехто вимагає від мітингувальників «взяти сокири та лопати та йти до будівлі Уряду» або захоплювати поліцейські автомобілі.

"Очевидно, що ці повідомлення підбурюють до насильства, і ми робимо все можливе, щоб ідентифікувати людей, які надсилають такі повідомлення. Метою нашої діяльності є превентивна діяльність, і ми здійснюємо діяльність відповідно до чинного законодавства», - сказав чиновник румунської поліції.


Прем’єр-міністр Румунії Марсел Чолаку в понеділок поспілкувався з міністрами, які брали участь у переговорах з перевізниками та протестуючими фермерами щодо «негайної розробки нормативних актів для втілення на практиці рішень, узгоджених двома сторонами через підписаний протокол». В уряді обіцяють на найближчих засіданнях прийняти перші урядові рішення та розпорядження міністрів, які містять конкретні заходи, узгоджені для підтримки аграріїв і транспортників.

У свою чергу міністр сільського господарства країни Флорін Барбу закликає фермерів, які блокують в’їзди до міста Крайова, а також до інших міст країни, повернутися додому. Він вважає, що протест не має ніякого сенсу, адже минулого року вперше за історію фінансування сільського господарства з боку міністерства досягло 2% ВВП.

Натомість вимоги протестувальників щогодини збільшуються. Зокрема вони також вимагають для своїх вантажів спрощення руху через митницю, і навіть повне звільнення від контролю.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

В
Вишиванко

То за то, шо сь ме недавно казали, жи єдні ромуни нормальні. Тепер уже і сусідів добрих не маєме.

НН
немає на них чавческова

Но, і не пес би їм губи лизав?!... а вни му гузицю!

Читайте також