Ціни знову ростуть. Закарпаття не виключення

9
2

Різке підвищення цін на молочні продукти в черговий раз шокувало українських покупців.

Твердий сир вітчизняного виробництва за вартістю майже зрівнявся з імпортним, подорожчавши не менше ніж на десять гривень за кілограм. Вершкове масло зросла в ціні до півсотні гривень за кілограм.

На черзі - цукор: в Україні кілограм солодкого піску вже продають по десять гривень. В основному через дефіцит цього товару в країні і високого попиту за кордоном.

Але покупцям від цього не легше. Адже продукти дорожчають безупинно. І якщо раніше заради прожитку сім'ї прагнули зекономити на інших витратах, то тепер багато хто змушений просто відмовлятися від деяких продуктів.

- Цукор, крупи, олію, сметана - це наша їжа, звичайного простого народу. І все просто катастрофічно подорожчало. Повірте мені, мені 68-й рік - назад раки не повзати. Вже ці ціни ніколи не стануть нижче.

Продукти - стають не по кишені. Розлючені на нинішні ціни столичні покупці обходять базарні ряди в пошуках товарів подешевше.

- У людей грошей немає. Чи не беруть.

Люди, привозять на ринок свою продукцію, кажуть: після свят у покупців мало грошей. Тому на домашнє м'ясо навіть знизили ціни. А на сметану, масло, сир залишають на святковому рівні. Гірше з овочами. Ті, хто дотримався, наприклад, картоплю до нинішніх морозів, вистояти на холоді готовий тільки з відчутною вигодою. Тому свої ціни тут дорівнюють по найближчих супермаркетам - там, хоч і на кілька копійок, але все подорожчало.

Гречка, яйця, м'ясо, соняшникову олію - в теплих магазинах всі ці продукти з початком року стали дорожче. Рекордсменами за подорожчання виявилися цукор і молочна продукція

Надія Павлик-Вачкова, кореспондент:

- Це один з багатьох продуктових супермаркетів столиці. Святковий ажіотаж тут, як і в інших магазинах, вже спав. Але ціни на деякі продукти так і залишилися новорічними. Ось, наприклад, твердий сир тепер взагалі - справжній делікатес.

Багатьом з цих людей зовсім недавно твердий сир міг замінити недоступну за ціною ковбасу. Тепер же пенсіонери його їдять очима. За вартістю вітчизняні сири майже наздоганяють імпортні. Кілограм сиру вже стоїть як баночка червоної ікри або майже кілограм раків.

Ціни на молочні продукти виросли з двох причин, пояснюють експерти. По-перше, підвищилася закупівельна вартість молока. По-друге, українські виробники сиру продають свою продукцію за кордоном - там він набагато дорожче. На батьківщині реалізовувати дешевше просто невигідно.

Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":

- З самого початку експортери почали піднімати ціну, потім і внутрішній ринок.

У супермаркетах новими цінами на молочні продукти теж здивовані. Але відзначають: на молоко, хоч і подорожчало, попит не впав.

Віталій Коба, гендиректор мережі супермаркетів:

- Молочні продукти є соціальними продуктами. Тому краще покупець буде відмовлятися від більш делікатесних груп товарів, ніж відмовить собі у молоці.

Порівняно з Києвом у цьому донецькому гастрономі цінники на молочних продуктах - просто смішні. Але це так званий соціальний магазин - він обслуговує працівників шахти. В інших же торгових точках області ціни ростуть. Як і в столиці, переважно на молочні продукти та цукор.

Світлана Старцева, начальник держінспекції з контролю за цінами в Донецькій області:

- Після реалізації цукру з Держрезерву ціна піднялася. Поки ця ціна стабільна за рахунок того, що є залишки цукру, який був дешевший. На сьогоднішній день надходження цукру вже значно дорожче.

Ось так день у день місцеві інспектори в різних регіонах України відстежують споживчі ціни. І в центрі, і на сході, і на заході України продукти дорожчають.

Любов Стебницька, начальник держінспекції з контролю за цінами в Закарпатській області:

- Були свята, рівень цін залишався стабільним, що не властиво для цього періоду, однак станом на січень місяць і протягом цього місяця спостерігається зростання цін на окремі продукти харчування.

Подорожчання продуктів українського виробництва найбільше позначається на самих бідних. До такого висновку прийшли фахівці Інституту демографії і соціальних досліджень. Тут запевняють: і нинішнє зростання цін вдарить по незахищеним верствам населення.

Людмила Черенько, заввідділу дослідження рівня життя населення Інституту демографії і соцдосліджень НАН України:

- Коли йде подорожчання таких важливих для них продуктів, як молочні, то найбільше страждають сім’ї з дітьми. Ну і сім’ї пенсіонерів, оскільки це теж традиційні продукти їх раціону.

Вікторія Перц, мати двох дітей:

- Багато ми не купили, буквально хліб, масло, сметану я купила, для дітей молочка, ковбаси трошки купили, трошки сира, на касі - сто десять гривень. Тобто добре, що були при собі гроші. Якщо тепер заплатила такі гроші, то місяць тому це було би набагато менше. Я думаю, на процентів тридцять сорок - точно.

Сім'ї з маленькими дітьми, як у Вікторії, продуктові подорожчання відчувають гостро. Ризик опинитися за межею бідності для них різко підвищується. Вікторія підрахувала: у січні їх сім'я вже витратила на продукти на двісті-триста гривень більше, ніж зазвичай. Від деяких продуктів їм вже доводиться відмовлятися. Але, саме неприємне те, що й це ще не межа.

Вікторія Перц, мати двох дітей:

- Якраз на днях в одному супермаркеті я спитала, що ну от виросли ціни, вони стабільні? Вони сказали, що ні, вони будуть зростати після виборів.

Надія Павлик-Вачкова, Марина Коваль, Ірина Ісаченко, Сергій Килимник,

 "Подробиці тижня", ТК "Інтер"

 

Коментарі

С
Саша

Торгова мафія свого не упустить. Куди позирать антимонопольний комітет? Звідаю їнну жону на ГІДі: кулько гречка? (всяде по 6гр) , а она вже просить сім. СУКА!!!!

Й
Йончі

А зарплати нич не ростуть

Читайте також