Цифра дня: 52 тисячі закарпатців жодного разу не сплатили за розподіл газу у 2020 році

17
18

В Закарпатті із 275 тисяч споживачів, що використовують природний газ, 52 тисячі жодного разу не сплатили за розподіл газу. Загальна сума боргу становить 40 млн грн.

АТ “Закарпатгаз”, оператор газорозподільних мереж в Закарпатській області, найбільшим боржникам надіслав повідомлення про заборгованість.

Хоча під час карантину був запроваджений мораторій на нарахування пені і штрафів та відключення газу за борги, але необхідність своєчасно розраховуватись за житлово комунальні послуги законодавством не скасована.

Однак, частина споживачів використала карантин як привід не сплачувати за отримані послуги з розподілу газу. При цьому, не від’єднуючись від газових мереж. Якщо боржники не розрахуються, після завершення карантину компанія буде змушена припинити газопостачання та стягувати борги примусово у судовому порядку, що призведе до додаткових фінансових витрат.

“У нас є 52 тисячі споживачів, які з початку року жодного разу не сплатили за послугу з розподілу (доставки). Тому говорити, що всі боржники не сплачують виключно з причини карантину, не можна. Таких споживачів по завершенню карантину ми від’єднуватимемо від газорозподільної системи першочергово. А борги стягуватимемо через суд”, – пояснила комерційний директор АТ “Закарпатгаз” Юлія Соколова.

Кошти, сплачені споживачами за розподіл газу, витрачаються на роботу аварійно-диспетчерської служби, ремонт та заміну газопроводів, повірку лічильників, обслуговування старих та встановлення нових газорозподільчих пунктів (ШГРП), сервісне обслуговування клієнтів тощо. Якщо кошти вчасно не надходитимуть на рахунок підприємства, безперебійне газопостачання може опинитися під загрозою.

“Споживачі не усвідомлюють, що у кінцевому варіанті самі ж і постраждають. Адже ненадходження коштів призведе до того, що не буде кому та чим ремонтувати газові мережі. Повірте, аварійна машина не може бути заправлена повітрям, а аварійник працювати як волонтер. Та і на кінській підводі спеціалісти не виїдуть. А бувають ситуації, коли лік йде на хвилини”, – зазначив технічний директор АТ “Закарпатгаз” Олександр Голуб.

Сьогодні в Закарпатті – 7,5 тис км мереж, з яких 170 км експлуатуються понад 40 років. Їх міняти слід першочергово. Крім того, газові підземні мережі в Закарпатті знаходяться під додатковим навантаженням. Сейсмологічна активність, систематичні паводки та підвищена кислотність грунтів – це ті чинники, які призводять до скорочення терміну експлуатації газових мереж та збільшення кількості аварійних ситуацій.

«Сплачуючи лише за газ, людина купує товар, не турбуючись за системи газопроводів, по яким газ надходить да приладів. Та якщо не буде систем, які потребують постійного нагляду та обслуговування, – куплений газ до покупця так і не надійде», – наголосила фінансовий директор Наталія Дорохіна.

Відповідно до кодексу ГРМ, людина може не сплачувати за послугу з розподілу (доставки) лише у тому випадку, якщо вона подала заяву на від’єднання від газових мереж. В подальшому ж для користування газом таким споживачам доведеться укласти новий договір та оплатити послуги з під’єднання до мереж.

Коментарі

Г
Громадянин

А де Гарант? Чиї інтереси він захищає народу чи банди олігархів? Пане президент В.О. Зеленський позвільняйте своїх радників, які так в унісон вам доказують, що транспортування це світова практика і наведіть вже по цьому питанню порядок. Дякую

ПС
Пан слуг

Ми,Пани ,маємо платити С

В
Влад

Обясните, почему Россия платит за прокачку 1м3 на 100км 0,06грн а ми должни платить 1,56 грн?

Л
Людмила

До сих пiр грошей вистачало? Звiдки премii по 150000? Як це може бути? За газ 20грн., а постачання 200грн.? Вашi хозяi ще не нажерлися? Колись буде вам кiнець, вiн не за горами.

М
Мукачево

Мукачево не платитиме за фейкові платіжки. Коболєв і К , не подавляться мільйонними з/п в місяць? Купуєте газ в Росії , женете його в Словаччину всього на 1.5 км вглиб і ..... назад в Україну ?! Кого дурите , мерзотники і схематозники газу ? Приводьте ціну газу у відповідність життєвому рівню громадян (більшості) , а не 300% від "фонаря" тому, що так нашептали Байден і К бувшому баризі Порошенку. Вислужився , що є то є. Народ вас знесе не з місць роботи , а в землю ...навічно . І припиняй лякати народ. Народ вас похоронить ..... в газовій трубі чи камері .

А
Ану

Зробіть журналісти запит на суму зарплати обласного начальства, заступників, іх преміі або вкажіть іх дома, машини (за Голуба з кримінальним минулим не забудьте) і зразу стане ясно нашто сі гроші, вже не кажучи за апетіти Киівських фільників. Страна чудес і злодіів

Б
Боржник

Все що ми можете - писати коментарі - а вийти як французи слабо! В них чуть повисили ціни і сразу вся країна стає в страйках. А в нас введуть траспортування газу, повисять вартість водопостачання, введуть траспортування електроенергії і що? І ми всі дружньо підемо платити... Ще нам введуть карантин на 1,5 роки і тоді точно введуть збір за користуванння магазинами (дякую користувачу 123) ;) Ми самі будуємо майбутнє і нажаль ще не виріс наш Че Гевара

А
А

Поставьте себе газ на аварийку.Черти

1
123

За такою логікою ми маємо і магазинам сплачувати якусь постійну плату? Вони теж постійно напоготові, відкриті, повинні мати товар, щоб ми могли у будь-який час зайти до них. Також мають постійні витрати: світло, прибирання, персонал.

Г
Глаза

Если примерно Закарпатья за год потребляет 500 миллионов кубометров ,то по цене за доставку закарпатские газовщики зарабатывают в год почти 23 миллиона долларов , жирненько жирненько я вам скажу , интересно сколько рабочих в газовой закарпатской сфере работает

И
Ирні

Гроші на зарплату роботягам и на примії начальству. А ремонтовати нико нич не ремонтує. Кить щось треба поміняти, каждий купує за свої. Тай газовикови дає. А проводились ме газ по селу сугубо за свої гроші у началі 90х.

9
911

У далекому 1981 році мої батьки, разом із сусідами( а це не багато-не мало 100 з лишнім будинків) зкинулися по 180 рублів(зарплата середня була 85-100), найняли ескаватор, купили труби газові, найняли робітників і провели по вулиці газ. ЯКОГО ЧОРТА І ЗА ЩО ми маємо платити за транспортування газу??? А, може, газові мільярдери заплатять нам за те, що газ(до речі - власність надр належить народу, як написано в Конституції) СОРОК РОКІВ ТРАНСПОРТУЄТЬСЯ ПО НАШИМ ТРУБАМ!!!!! Друть з нас сьому шкіру і не червоніють! Бодай би вже повиздихали, гниди!!!

Т
Троцкій

Коли придумали плату за транспорт газу, казали що мож буде вибирати між постачальниками. У когось дорожче, у когось дешевше - так у Європі робиться. Ось і я хочу поміняти закарпатгаз на якусь іншу контору.

М
Марія

Скоро за розподіл світла добавлять. Слугі, шоб вам...

М
Мукачівець

Ну по перше-нехай заглянуть в людські договора підписані між користувачем та Закарпатгаз:"Закарпатгаз зобов'язується доставляти пезперешкодно та у необхідній кількості газ до споживача",то про які доставки/транспортування йде мова,по-друге- якшо вже так пішло нехай рахують за кількістю використаних кубів кодного місяця,а не видумали собі схему нарахувань за минулий рік.І мав розмову вчора з працівницею,і відповідь просто вбила.Що тепер всі обовязки з обслуговування та ремонту труб бере на себе Закарпатгаз.Чекайте а тоді якого ...... коли були повірки лічильників люди платили власні кошти щоб купити новий лічильник,люди купляли труби,прокладали аналогічно платили ж СВОЇ гроші...Якшо пішла така мова то ЗАКАРПАТГАЗ сплачуйте народу орендну плату за використання людських труб..Я за доставку не платив і платити небуду поки небуде адекватного рішення цієї проблеми...Якось так

П
Правда

Най та донецько-луганська сепаратистка і взяточниця скаже, чому народу рахть обєми за доставку за минулі роки, коли доставка входила в ціну газу !!!!! Черговий розвод наівного електорату, люди будуть платити, коли будуть рахувати за доставку за спожитий газ в поточному місяці, аферюги фрасові, я спожив в червні 15 кубів газу, а маю заплатити за доставку почти 250 грн, яка ціна тоді виходить куба газу??? Де є той «Я не лох»

Г
глаза

газотранспортна система принадлежит народу наши предки вложили свой труд! каждый гражданин как акционер , дальше киев платит 0,30-0,35 копеек за доставку , а мы походу не такие Украинцы у нас 1.24 было , хотя газ заходит с стороны европы как бы к нам ближе качать газ чем до Киева !!!! так что полная дискриминация

О
О

Жесткий долг,по 128 грн в месяц,прям аХметов беднеет на глазах,атомную энергетику прикрыл на 30 проц. и впаривает Нам зеленый тариф в 3 раза больше,пусть валит в Донецк там возмущается-натворил войны и сюда драпнул-откупился 200 скорыми и типа ему все простили,а "сепарню" своими проднаборами кормит,

Читайте також