Цього року з вином не склалося: у Чехії за одну ніч вимерзло 40 відсотків виноградників (ФОТО)

45
1

Збиток, завданий морозом останніх днів цьогорічному врожаю винограду, становитиме мільйони крон. Про це заявив президент Асоціації чеських виноградарів Мартін Хлад. За його словами, тільки в Чехії вимерзло 40 відсотків виноградників.

Виноградники у Богемії були знищені нічним морозом у вихідні, який пошкодив частину врожаю вже у п'ятницю ввечері. Винороби південної Моравії з минулого тижня також уважно стежать за прогнозами та своїми метеостанціями. За прогнозами метеорологів, холодна погода з ризиком нічних заморозків протримається до вечора п'ятниці.

«Щороку ми вирощуємо винограду на 2 мільярди крон. У Богемії замерзло 40% виноградників майже у всіх місцях, у Моравії у нас поки що немає повної картини, але найбільшої шкоди було завдано нічним заморозком у п'ятницю. Але вже зараз можна сказати, що збитки будуть обчислюватися сотнями мільйонів крон», — сказав Хлад.


Винороби влаштовують нічні вахти в районах, схильних до ризику нічних заморозків. Якщо наближається нічний заморозок, вони повідомляють про це один одному і виходять на виноградник, щоб запалити вогнища та захистити кущі від морозу. Але починати розпалювати їх виноробам потрібно приблизно за дві години до зниження температури.

«Проблема нинішньої погоди полягає в тому, що вона змінюється дуже швидко, що для неї не характерно. Зараз сталося так: уночі було хмарно, навіть випало трохи опадів, але потім хмари розійшлися і температура швидко опустилася до трьох градусів нижче нуля у деяких місцях. Протягом півтори години погода повністю змінилася, після чого реагувати стало неможливо», - додав Хлад.

Коментарі

ПХ
презідєнт Хлад

Та мусіли вимерзнути, коли презік Холод! Не байте - наша Берегівщина іх цистернами нашого найлон-бор заллє

Читайте також