Туристи полюбляють закарпатські бункери (ВІДЕО)

16
0

На Закарпатті популяризують мілітарний туризм. Адже саме тут проходять шість великих оборонних ліній різних часів і різних країн.

Відтак, пам’ятні місця відновлюють ентузіасти. Бункери – доти - котрі відіграли важливу роль у війнах ХХ століття, стають об’єктами для відвідин туристами.

Про це повідомили журналісти програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK.

Лінія Арпада – унікальна оборонна система, що пролягла Карпатами,  - розтягнулася майже на 600 кілометрів. Вона не була суцільною -  складалася з окремих вузлів оборони. Головні її елементи - бункери в горах – тепер екскурсійні об’єкти.  А у селі Колочава Верховинського району навіть відкрили музей «Лінія Арпада». Експонати до нього приносять самі люди, які знаходять зброю і амуніцію (сукупність речей, крім одягу і зброї, що становлять спорядження військовослужбовця, а також військове спорядження коня) в закинутих бункерах чи лісах.

«Такі бункери у народі називають  дотами  і дзотами, - розповідає екскурсовод Юрій Радівілов. - Їх було на території Колочави 34, з них 4  вдалося відновити».

А у селі Верхня Грабівниця Воловецького району на цій же Лінії Арпада знаходиться гігантський бункер - півтора кілометри завдовжки, і більшість  приміщень - на глибині у 55 метрів. Він слугував військовою базою – із  командним пунктом, шпиталем, казармою.

Нині для зацікавлених у мілітарному туризмі на  Закарпатті  відкрито вже кілька об’єктів і  маршрутів – переважно в горах. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також