Твір про видатного художника відзначено у престижному конкурсі

10
0

`В Парижі красне літо` Олександра Гавроша увійшла до вісімки кращих творів на `Коронації слова`

Драма молодого закарпатського літератора Олександра Гавроша `В Парижі красне літо` увійшла до вісімки кращих творів вітчизняного літературного конкурсу `Коронація слова`. П`єса розповідає про одного з найзагадковіших і найтрагічніших українських митців Адальберта Ерделі. Він вів щоденник, написав кілька автобіографічних романів, але найбільше прославився живописними творами.



Торік в Ужгороді вийшла докладна монографія мистецтвознавця Івана Небесника про видатного закарпатця, який здобув блискучу освіту в Будапешті, Парижі та Мюнхені. До війни А.Ерделі виставлявся на рівні з Матісом, Дереном, Пікассо. Згодом він став одним із засновників закарпатської школи живопису, на традиціях якої виховувалась ціла плеяда творчих спадкоємців і послідовників.



Якщо ще кілька років тому картину А.Ерделі можна було придбати за тисячу доларів, то нині треба викласти 60-70 тисяч. Власники приватних колекцій буквально `полюють` на полотна митця. Чи не тому кілька років тому було пограбовано оселю вдови А.Ерделі? Тоді зникло кілька десятків шедеврів. Від нервового потрясіння господиня померла. Резонанс від цього злочину був великий, отож злодії викрадені полотна невдовзі підкинули. Але чи всі?



Драма О.Гавроша `В Парижі красне літо` - перший літературний твір про великого майстра. До речі, це вже друга відзнака молодого письменника у конкурсі `Коронація слова`. Торік Олександр був відзначений другою премією за романтичну п`єcу `Ромео і Жасмин`.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також