У Берегові приймуть 8 новачків до лицарів винного ордену

8
0

Цьогоріч 7-й Міжнародний фестиваль вина в Берегові пройде не в березні, як торік, а на кілька тижнів раніше – 17-19 лютого.

 

Найоригінальнішим дійством заходу, яке відбудеться в суботу, 18 лютого, стане урочисте посвячення нових членів у лицарі берегівського винного лицарського ордену св. Венцела. А в неділю у римо-католицькій церкві пройде літургія в честь місцевих виноградарів і виноробів, які своєю працею славили край у минулому й роблять це тепер. 
 
Як розповів голова ордену Йосип Галайда, цьогоріч планують прийняти до своїх лав ще 8 осіб,  з-серед яких один – винороб з Угорщини. Але іноземці є лише почесними членами цієї громадської організації. Стати лицарем можна лише в тому разі, якщо займаєшся виноробством чи виноградарством, маєш відповідну кількість гектарів виноградників і в бочках – смаковитий сонцесяйний напій.
 
Урочиста церемонія посвячення включає клятву перед громадою і членами ордену, в якій обіцяють прославляти вина. А меченосець торкається мечем плеча кожного нового лицаря, на них урочисто одягають мантії та вручають медалі ордену. До речі, торік на фесті вперше у цей орден прийняли придворних дам – фрейлін. Тоді серед 10 "новоспечених" членів жінок було аж шестеро. Отже, ця традиційна галузь для нашого регіону має не тільки чоловіче обличчя, але й жіноче. 
 
Як розповіла молода фрейліна Андріана Бігарі, стати членом ордену для неї  велика честь. Бо це дає можливість пропагувати берегівські вина у світі. У її родині давно займаються виноробством – з діда-прадіда (батько теж є лицарем ордену). Натомість інша фрейліна – багаторічна працівниця Закарпатського науково-дослідного інституту аграрного виробництва, яка торік видала книгу "Виноробство – частина закарпатської душі", – Наталія Гриценко, каже, що вино постійно із мешканцями Берегівщини: з ним народжуються, радіють життю – смакують ним на урочистостях, банкетах, фестивалях, презентаціях тощо. "Ба, навіть серце земляків оповите виноградною лозою, яка є символом нашого буття", – вважає пані Гриценко. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також