У Берегові відкриють музей місцевої художниці

13
0

Міський голова Іштван Гайдош вручив ключі від квартири знаменитої художниці офіційному спадкоємцю Єві Фінті

 

Цієї приємної миті могло й не бути, якби не чітка та послідовна позиція берегівського мера Іштвана Гайдоша, який проблему збереження чималого унікального спадку заслуженого художника України, народного митця СРСР Ганни Горват не тримав під своїм особистим контролем. Адже з того часу, як не стало прославленої талановитої  майстрині ліплення, пензля, знаного скульптора, автора багатьох відомих керамічних робіт, які прикрашають фойє будов і фешенебельних залів, цієї осені минуло шість літ (померла Ганна Горват у 2005-му році). Її квартира відтоді була зачинена, а ключі від помешкання знаходилися під надійним та міцним замком ...у сейфі міського голови. Днями вони офіційно були передані спадкоємиці цієї квартири, яка водночас служила творчою майстернею для відомої художниці, – поетесі, літератору Єві Фінті. З останньою комунікабельна та завжди дотепна,приязна Ганна Горват щиро дружила, а після її виїзду на постійне місце проживання до Угорщини, частенько бувала в неї в гостях у сусідній країні.
 
Донедавна ходили різні чутки з приводу нового власника квартири Г. А. Горват, про майбутнє музею, а тепер можемо впевнено констатувати: вся творча спадщина (картини, ліплення, скульптури, кераміка тощо) перейде в надійні руки. Єва Фінта запевнила, що в місті таки буде музей відомої мисткині, в якому зберігатимуться її безцінні твори. А перед тим, доки в Берегові облаштують музей, буде сформовано повний каталог робіт покійної майстрині. А їх, до речі, немало. Відтак її твори експонуватимуться в картинній галереї с. Петрово, що на Виноградівщині, в музеї Берегівщини (директор Янош Шепа), у виставкових залах Закарпатського інституту угорської культури (Угорський дім “Європа”) та ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. 
 
– Головне, що нарешті розв’язано питання з офіційним спадкоємцем, – ділилася радісною подією-звісткою Єва Фінта. – І відтепер численні роботи знаменитої Ганни Горват матимуть свій дах. А коли музей, який носитиме її ім‘я, таки відчинить свої двері (віриться, що ця подія не забариться), вони переїдуть  на вул. Фабричну. 
 
І насправді, проблема збереження творчого доробку Ганни Горват, після відповідних юридичних процедур (оформлення квартири у спадок тощо) вирішена. У цьому немала заслуга міського голови Іштвана Гайдоша, який доклав чимало зусиль та енергії, аби чудові роботи майстрині, які дотепер припадали пилюкою, змогли стати надбанням берегівчан і численних гостей нашого прикордонного містечка. А завдяки тому, що в Берегові буде діяти музей, народна пам’ять про найвідомішу місцеву художницю, скульптора, кераміка  буде довгою та незабутньою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також