У Будапешті молодіжне крило Fidesz планує мітинг проти українського закону про освіту

4
15

Громадська організація Fidelitas, молодіжне крило угорської правлячої партії Fidesz, анонсувало на п'ятницю, 15 вересня, мітинг проти закону "Про освіту", прийнятий Верховною Радою України.

Як повідомляється, "закон про освіту, прийнятий українським парламентом, серйозно обмежує можливості викладання рідною мовою для угорців на Закарпатті. Важливо, щоб у подібних випадках ми могли стояли як єдина нація і засудили те, що відбувається".

Мітинг-протест має відбутися у п'ятницю о 19:00 перед Посольством України в Будапешті.

Також громадська організація Fidelitas запланувала на 15-16 вересня проведення семінару з національної політики, куди запросили представників угорської громади, які проживають за кордоном. Метою заходу є обговорення закону України про освіту. На думку організаторів він є "надзвичайно дискримінаційним по відношенню до угорської громади, що є неприйнятним у сучасній і демократичній Європі".

Слід зазначити, що ці заходи анонсовані під гаслом "I stand with Karpatalja" і пройдуть після позачергової сесії Закарпатської обласної ради, де представники провладної коаліції звертатимуться до до Президента України Петра Порошенка щодо прийняття Закону України «Про освіту». Звернення міститиме тези про "шкідливість" і "невчасність" нового закону про освіту із вимогою його ветування.

Коментарі

ДВ
До василина

Шановний(на) прочитайте трішечки про Карпатську Україну.

В
василина

киби ни сталін туй пр укр мову нико би даже ниспоминав

І
Іван

Нико і не каже що не треба знати державну. Но ко її хоче знати і без такого дурного закона може вивчити дажк в угорській школі. Доречі начальник управління освіти закінчила школу №3 з угорською мовою навчання

М
Мукачівець

Чим більше читаю коменти тим більше розумію які українці неблагодарні і нацисти. То шо в наглу незвідая никого захватили Закарпаття то нич то нормально . Українці а вернути крим с донбасом слабо ? Чи ви лем херої тоді коли вам нико морду нибє ?! Ви до гойкаєтесь шо з україни лем київ ся лишить. Мені дуже інтересно ви усяде хочите командовати всіх учити і тд. А шо ви зробили за 26 років ? Де колхози де заводи де больниці де дороги ? Хочете з європою воювати ? )))) но но хотів би я на се побзерати )))) як повідтя вертати довги то обсеретесь бо ні уткі . А європа як санкціі улупить та ся пісрете усі нарас . І шибати бабло буне ні уткі . )))

Ю
ю

щи би най відпразнували 1956 рік (у контексті нагородження ліліпутіна дебреценським почесним проффесором)

Ю
ю

правда має правду

П
Правда

не путайте божий дар із яєшнею, ні в румунії, ні в словакії мадяр не зобов'язаний знати ні румунську, ні словацьку мови. без їх знання мадяр просто там не влаштується на роботу, просто я вже не кажу про якісь державні структури, де знання державної мови просто необхідне. і в україні так само треба зробити. вчишся угорською мовою, - вчися. але якщо зно українською не здаш, або покажеш низькі результати, на роботу (крім чорноробочих спеціальностей) не влаштуєшся. будь ласка, граємо відверто по-правилам! вибір за вами!

*
*****

Досить вже тут про мадярів писати.Україна має повне право вимагати на своїй території від своїх громадян хоча б мінімального рівня володіння державною мовою.А мадяри такі самі "ображені",як і москалі...

J
jbl

pfr правильно каже! У Румунії мадяр зобов'язаний знати румунську та розмовляти на румунській, тим паче у школах! У Словакії теж саме мадяр повинен знати словацьку та розмовляти на словацькій! У нас багато сіл де по нашому ні бум-бум.

Z
Zoltan

Було вже таке: чемодан, вокзал, Россія. А у чемодані був Крим :)

F
Fidelitas

Чемодан, вокзал, МодьорОрсаг!

P
pfr

То што, теперька мадярам кисенуєме за газ, і нараз починаєме модьор тудом бесерни? Ци чеpез тот газ мусай плазувати перед ними, як перед руськими? Та й нико не дає тот газ, они го нам продавуть ци перепродують. Мадярам дякуєме за газ, і за пуддержку, але то не має нич до того, што діти у селах на зразок Тісаашвань а вадь Невентфолу не уміють ані слова уповісти по-нашому, і ненормально сесе. Усі мадяри у тій же Румунії вміють добре говорити і по-румунськи. У мадярів вибори просто, то имилися йзась за довгограючу платівку НадьМодьорорсаг

М
Мукачівець

До нижнього. Тобі розбити треба . Як помощь од мадярів тоді они добрі як газ дати на цілу україну мадяри дауть тоді они добрі. А сама україна нарушає права і закон тоді мадяри погані.

Б
Богданови

Кіби ви сюда не лізли-богдани,степани,любомири....!

Б
Богдан

Най хоть собі голови там порозбивають лиш би сюда не лізли.

Читайте також