У Чехії розповсюджують фейки про напади українців з ножами на ромських дітей

10
7

Поліція Чехії викрила фейк про двох українців, які нібито завдали ножових поранень 11-річній дитині у місті Соколов. Відповідну недостовірну інформацію у соцмережах опублікував один із користувачів.

У фейковоу дописі користувач стверджував, що інцидент стався біля супермаркету Kaufland, що влада намагається його приховати, що українці "хочуть нас знищити", а також закликав усіх громадян прокинутися і вийти на вулиці.

Після втручання поліції автор видалив свій пост і написав новий, у якому заявив, що насправді ніякого нападу не було, а був лише жарт між ромами.

«Через кілька годин після того, як автор опублікував перше повідомлення, слідчі міста Соколов встановили його особу та викликали на допит для надання свідчень. В результаті Пост був видалений та опублікований новий із спростуванням. Але цим історія для автора не закінчиться – нині ми у процесі визначення правової кваліфікації справи. Завдяки оперативному реагуванню криміналістів вдалося запобігти подальшому поширенню дезінформації. Адже поширювати ненависть – це справді погано», - заявили у прес-службі поліції.


Правоохоронці згідно із законом не мають права назвати ім'я автора, проте інші користувачі Твіттера розшукали його. Але схоже, що на цьому конфлікти між ромами та українцями у Чехії не закінчився.

У вівторок, 11 липня, у іншому чеському місті Пржеров відбулася зустріч представників ромської громади, регіональної та муніципальної влади, поліції, на якій обговорювалася сутичка між ромськими та українськими дітьми, що нібито сталася у понеділок.

Напередодні ввечері понад 100 ромів прийшли до місцевого відділення поліції з вимогою, щоб правоохоронці прийняли заяву про скоєний кримінальний злочин від матері, яка стверджувала, що її маленькій доньці ножем загрожували двоє українських дітей. Нібито побачивши це, інші ромські хлопці заступилися за малечу і прогнали нападників.

Стверджують, що в інциденті брали участь 10 дітей із місцевої ромської громади та двоє українських дітей. Ніхто з них не постраждав. Що саме сталося, достовірно невідомо. Наразі поліція не має впевненості, що якась агресія взагалі мала місце. Однак портал Romea.cz з посиланням на очевидців пише, що українські хлопчики таки напали на ромську дівчинку і розмахували перед нею ножем. Та почала кричати та кликати на допомогу.

Одразу після інциденту мати звернулася до поліції та хотіла подати заяву про кримінальний злочин. Проте, за її словами, співробітниця поліції відмовилася прийняти таку заяву. Ромська громада вирішила, що правоохоронці хочуть спустити справу на гальмах і влаштували масові збори перед поліцейською дільницею.

Прес-служба поліції опублікувала повідомлення, в якому пообіцяла інформувати громадськість про перебіг розслідування, але наголосила, що на даний момент зібраних відомостей недостатньо, щоб впевнено говорити, що інцидент взагалі мав місце.

«Ми проінформуємо громадськість про результати розслідування одразу, як це буде можливо. Будь ласка, не розповсюджуйте теорії змови, дезінформацію чи повідомлення, які провокують ненависть», - заявили в поліції.

Нагадаємо, напруженість між українською та ромською громадами у Чехії з'явилася після трагічного інциденту у Брно, що стався у червні. Там сталася бійка, під час якої один учасник зарізав іншого – молодого ромського хлопця. Очевидці та родина загиблого стверджують, що вбивцею був українець.

Поліція, пославшись на закон, відмовилася розкрити ім'я та громадянство підозрюваного, якого затримали. Після цієї трагедії у Чехії сталося кілька сутичок між українцями та ромами, в яких ромська громада незмінно називала агресорами українців. Однак поліція наразі не підтвердила обґрунтованість цих звинувачень.

Нещодавно три сотні ромів пройшли маршем від залізничного вокзалу чеського міста Пардубіце до центру міста. Більшість з них приїхали з інших регіонів країни. Марш протесту був організований у понеділок 3 липня у відповідь на суботню бійку, під час якої нібито постраждав місцевий ром. Учасники стверджували, що інцидент стався між п'ятнадцятьма ромами та трьома українцями.

Коментарі

Ь
ь

В Чехах не мож казати циґани, заборонено. Вони туй ромове.

*
*****

Щось дуже нахабні цигани в Європі..

ОШ
о шо

ми уже туй поїли рускагаварящіх младєнцев, і типирь ся будеме брати за …..

У
Україна

Якщо україеці дають пи...ди москалям , то циганоту знесуть разом з їхніми хатами .

Д
Дігов

Цигани то ще ті брехачі. 2 хлопчиків побили 10 циган.

UK
Ustecky kraj

Чуєте люди вто цигани сердиті за вто ош Українцям дають prispevky (допомогу) до тепер тільки цигани були у червоній книзі, а чехи не мали можливості у своїй державі щось випросити. Тепер як навчалася війна Чехія самостійно призначила соц.допомогу біженцям. Циганноті вто мішать они с..ки хочуть гроші на халяву. Ми тут доста платимо соціалики. А циганям помагали раніше. За вто і провокують наших вта чорнота суча. Пиз..ти їх треба. І на роботу цигани гнати, а не поміч платити.

ПМ
пані Марічка.

Українці себе захищають нічого дивного тут нема.

Читайте також