У Чехії вибухнув сімейний будинок через неправильну установку сонячної електростанції. Чому це стається? (ФОТО)

24628 6

Минулого тижня у містечку Шоново у Краловоградецькому краї (Чехія) у приватному будинку стався потужний вибух, який практично зруйнував стіни та дах. Слідчі схиляються до версії, що вибух був спричинений несправністю фотоелектричної системи.

Вибух стався у підсобному приміщенні. На щастя, у момент події в будинку нікого не було, тож обійшлося без постраждалих. Проте завдані збитки оцінюються в 7 мільйонів крон.

«Наші слідчі схиляються до версії, що причиною вибуху могло стати коротке замикання, подальше займання та вибух літій-залізо-фосфатних, або LiFePO4, елементів в акумуляторі. Система фотоелектричної електростанції була придбана частинами і зібрана домовласником самостійно», — повідомили експерти з Інституту захисту населення, яких було запрошено на місце події.

Пожежники зазначають, що інцидент у Шоново — приклад ризиків, пов'язаних із встановленням та експлуатацією фотоелектричних систем, якщо вони встановлені непрофесійно. Поліція також розслідує цю справу.

Подібні випадки у Чехії непоодинокі. Минулої неділі спалахнув дах багатоквартирного будинку в Млада-Болеславі - через кабелі, що ведуть до фотоелектричної станції. У вівторок спалахнули панелі на даху офісної будівлі брецлавської компанії Alcadrain.

Фотоелектрична станція, також відома як сонячна електростанція, — це установка, яка перетворює сонячне світло в електрику. Це досягається за допомогою фотоелектричних елементів, які складаються з напівпровідникових матеріалів, які генерують електричний струм під дією сонячного світла.

До 2021 року, за даними Головного управління пожежно-рятувальної служби, пожежники виїжджали приблизно на 10 пожеж у будинках з сонячними станціями на рік, минулого року їх було вже 55, а цього року вже понад 20-ти випадків.

За даними Чеської палати уповноважених інженерів та техніків основними причинами таких пожеж є неякісні компоненти, а також помилки під час монтажу або експлуатації.

Чехи досить часто встановлюють фотоелектричні станції самостійно, тому пожежі переважно є результатом непрофесійного монтажу.

«Найчастішою причиною пожеж у фотоелектричних установках є несправне проведення та непрофесійне встановлення. Її має виконувати професіонал, а самостійної установки слід уникати», — кажуть у Гільдії пожежної охорони.

За словами Матьяша Феруса з компанії Woltair, несправні компоненти та непрофесійна установка є причиною до трьох чвертей проблем із фотоелектричними системами.

Один із поширених міфів полягає в тому, що самі фотоелектричні панелі схильні до ризику займання. Однак на думку експертів, з огляду на їх склад це неможливо, але неправильний монтаж може призвести до займання дерев'яних конструкцій даху або кабелів.

Основними ризиками пожеж у силовій частині фотоелектричних установок є короткі замикання в інверторі постійного струму або загоряння кабелів. Однак трапляються й загоряння акумуляторів, при яких існує ризик вибуху через термічну деградацію або накопичення енергії. Тому слід уважно спостерігати за температурою приладів, не допускати перегріву системи.

«Фотоелектричні системи мають проходити інспекцію кожні два-чотири роки, але можна це робити і частіше. Оглянувши панелі та інші компоненти, технік легко виявить, якщо вони недостатньо закріплені або пошкоджені, та замінить їх до того, як виникнуть загрозливі несправності», — каже Ферус.


Коментарі

AN
Aleks N

Де панелі на фото?

К
карлсон

та не бахкать так акум.горить ай-китайці то великі майстри,багато наклали бетону у єлементи

Читайте також