У чеському Пардубіце роми влаштували бійку з українцями: Агресію розпалюють через соцмережі (ФОТО, ВІДЕО)

38
1

Три сотні ромів пройшли маршем від залізничного вокзалу чеського міста Пардубіце до центру міста. Більшість з них приїхали з інших регіонів країни. Марш протесту був організований у понеділок 3 липня у відповідь на суботню бійку, під час якої нібито постраждав місцевий ром.

У суботу в Пардубіце сталася сутичка між українцями та ромами, конфлікт припинився лише після приїзду поліції. Як повідомляє iDNES.cz, інцидент стався між п'ятнадцятьма ромами та трьома українцями.


Міністр юстиції Чехії Павел Блажек заявив, що акція протесту була скликана з порушенням законодавства. "Участь і запрошення до участі є незаконними", - повідомив міністр.


Після другої години дня люди, які зібралися перед залізничним вокзалом Пардубіце, вирушили на марш протесту містом. Як повідомила прес-секретар поліції Маркета Яновська, зібрання пройшло без конфліктів і серйозних проблем.

«Ми хочемо звернути увагу уряду на те, що ми теж є громадянами Чехії і не ходимо озброєними містом і не нападаємо. Ми хочемо жити мирно. Ми тут, бо ситуація серед ромів напружена. Цей випадок із суботи не унікальний, це лише другий, про який повідомляють ЗМІ. Конфлікти між українцями та ромами посилюються, я вважаю, що це нам непотрібно», – сказав один з організаторів маршу Фердинанд Банік.


За даними поліції, в суботу близько дев'ятої вечора в Пардубіце відбулися сутички в яких взяло участь приблизно вісімнадцять осіб. Речниця поліції Маркета Яновська повідомила, що один з учасників під час бійки отримав травму обличчя, з якою був доставлений до лікарні. Утім як повідомляє сайт Romea.cz, ром був госпіталізований після ножового поранення.

За словами постраждалих ромів, бійку спровокували українці, які напередодні нібито погрожували ромам. «Ми захищалися, один з українців витягнув ніж і вдарив мене», — розповів один з учасників бійки.

Ще трьох осіб поліцейські затримали та доставили до офісу. "Наразі поліцейські проводять опитування людей та інші необхідні дії, щоб з'ясувати, що стало мотивом конфлікту, а також що саме сталося на місці", - повідомила речниця поліції.


Сайт Romea.cz заявив, що це був конфлікт між групою ромів і трьома чоловіками, нібито з України, один із ромів отримав легкі тілесні ушкодження.

Сутичкою в Пардубіце займається Люсі Фукова, урядова уповноважена у справах ромської меншини. Однак він підкреслив, що конфлікт не є якимось винятковим. «Так, він привернув увагу через нібито причетність українців, але з подібними випадками поліція має справу щодня. У Чехії в середньому вчиняється понад 500 злочинів на день», – сказала вона.

Люсі Фукова написала у Twitter, що розпалювання розбрату між ромами та українцями не принесе користі нікому, крім тих, хто не любить ані ромів, ані українців.

Нещодавно у чеському місті Брно також виникла напруга після інциденту, коли молодий ром загинув після нападу. За непідтвердженою інформацією, нападник нібито був українцем, у поліції кажуть лише, що це був іноземець. Підозрюваний перебуває під вартою.

Чеський соціальний антрополог Матуш Єлінек вважає, що роми розчаровані тим, як суспільство у країні допомагає українцям, а про них нібито забуває.

Як стало відомо, підбурювали ромів проти українців найчастіше через соцмережі. В тому числі були задіяні відомі канали через котрі раніше протестували щодо вакцинації проти коронавірусу та проти підтримки українців, які змушені були шукати тимчасового притулку в Європі через російську агресію.




Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Г
Градець-Кралове

Українці, на відміну від ромів, побудували, будують, і будуть будувати Чеську республіку. Тому най ся заткавуть ;)

Читайте також