У головній святині Угорщини - виставка про Ярослава Мудрого та виступ українських музикантів (ФОТО)

16
5

18 грудня у центрі Будапешта в Базиліці Святого Іштвана відкрилася фотовиставка «Ярослав Мудрий: дипломатія через династичні шлюби» з концертом класичної музики у виконанні українських музикантів Угорщини.

Виставку у Лицарській залі Базиліки відкрила посол України в Угорщині Любов Непоп. Відкриття завершилось концертом класичної музики у головній залі Базиліки у виконанні українських музикантів Угорщини, який був організований спільно з Українським національним товариством Угорщини.

Любов Непоп наголосила на символічності проведення останнього з циклу виставок заходу саме в угорській національній святині - Базиліці Св. Іштвана в серці Будапешта саме напередодні свята Св.Миколая в Україні та в період передріздвяних приготувань в Угорщині.

Посол наголосила, що мета заходу - через призму історії та сучасного українського мистецтва показати, що Україна була і залишається невід'ємною частиною європейської сім’ї народів.

Як відомо, у 11-му столітті київський князь Ярослав Мудрий надав притулок угорському князю Андрашу І, який потім як угорський король разом з дружиною, донькою київського князя Анастасією продовжили християнські традиції в Угорщині та розбудовували угорську державу. Саме з Анрашем І та Анастасією пов’язують і будівництво Тіганського абатства, біля якого розташований пам'ятник цьому подружжю.

Анастасія була прихильницею заснування монастирів в Угорщині. Деякі історики вважають, що вона сприяла заснуванню й монастиря на Чернечій горі (нині Свято-Миколаївський жіночий монастир) на Закарпатті.

Посилаючись на яскраві історичні події в українсько-угорських двосторонніх відносинах, Любов Непоп закликала угорців і надалі залишатися солідарними з Україною. А в першу чергу у питанні відновлення територіальної цілісності та миру.

Коментарі

Д
Доктор

До марги 1 .Переживай ,як тебе ідентифікує доктор - психіатр і яке лікування призначить.

1
1

Мудрий ся ідентифікував "росіянин" і православний московського патріархату

1
1

Цікаво, як себе національно та релігійно ідентифіковував Ярослав Мудрий?

B
betonus

То бізівно наша діаспора сидить і слухає у базиліці та розглядає експонати, цікава мадярам історія ковдушської країни.

Т
Троцкій

І ніхто їх там не освистав? Дуже цікаво)

Читайте також