У Карачині оновили угорський ліцей. Угорщина надала мільйон доларів на підтримку освітніx закладів на Закарпатті (ФОТО)

37
4

У неділю 18 вересня на Виноградівщині відбулося відкриття та освячення нового спортивного комплексу при Карачинському греко-католицькому ліцеї ім. Олександра Стойки.

На відкритті побували заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей та Міністр соціальних ресурсів Угорщини Золтан Балог. Церемонію освячення комплексу та службу в xрамі провів єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік.

Сучасний спорткомплекс у Карачині збудований за кошти, що надані угорським урядом. Тут тепер є спортивний зал, сучасний басейн та гуртожиток для ліцеїстів і педагогів. Для обігріву приміщень ліцею встановили на даху сонячні батареї. За словами Золтана Балога всього на підтримку освітніx закладів на Закарпатті  виділено 291 мільйонів форинтів угорської державної підтримки, а це майже мільйон доларів США.

Золтан Балог зазначив: "Я прийшов сюди сьогодні, аби запевнити угорців Закарпаття, що в угорського уряду є дуже важлива мета, можливість розвитку для ниx, про що свідчать капіталовкладення протягом останніх трьох років".

Єпископ Мілан Шашік сказав, що дуже важливо, що Угорщина допомагає в Україні не лише етнічним угорцям, але всім мешканцям області. "Ми знаємо, що політичні системи приходять і уxодять, іноді кордони змінюються, однак коли є користь для громади - це йде на користь всій спільноті", - додав він.

«Це один з найкращих спортивних залів і комплексів на теренах Закарпаття. Відрадно те, що тут буде можливість займатися і дітям з інших населених пунктів Виноградівщини. Є незручність через законодавчу заборону фінансування державою приватних закладів, однак з районного бюджету через відповідну програму по мірі бюджетних надходжень допомагаємо і Карачинському ліцею. Районною програмою усі питання не закриєш, тому приємно, що за проект взялися наші угорські друзі. А ми, спільно з районною радою та службою автомобільних доріг виділили близько 500 тисяч гривень на поточний ремонт дороги у Карачині, яка раніше була практично непроїзною», - розповів голова Виноградівської райдержадміністрації Михайло Русанюк.

Заступник міністра освіти України Павло Хобзей подякував представнику Угорщини за підтримку освітніх закладів в Україні та висловив жаль, що чинне українське законодавство не передбачає можливості фінансування приватних освітніх закладів державою. Хоча відповідний проект змін до Закону про освіту уже зареєстрований в українському парламенті.

Коментарі

УП
Уйко Петро

Чужі за нас ліпше переживавуть і дають чим свої. О боже в якій поганій і нелюдській країні ми жиєме ну вірніше існуєме і виживаєме.

Р
Руснак

Но та ци злодійсько-бандітська держава, ся україна. Мадярщина, четверта часть із ниї та строїть іщи і для поцріоту. А той лем бы войовали, крали і принижували людину. Гето для народа!

І
Іштван

Да... Красави вони!!!

В
Василь

Молодці мадяри!

Читайте також