У Карпатах юнак злетів по схилу в ущелину

9
0

19-річний мешканець села Маршинці Новоселицького району важко травмувався, спустившись на карематі (туристичний килимок, який підстеляють під спальний мішок, – авт.) з Говерли. Рятувальники шукали хлопця на Святвечір п’ять годин.

Як повідомив центр пропаганди управління МНС в Івано-Франківській області, шостого січня о 15.15 рятувальники Ворохтянського гірського пошуково-рятувального пункту в складі семи осіб виїхали в район Говерли на пошуки зниклого туриста. Того дня група туристів у складі 21-ї особи з Чернівецької області зійшла на Говерлу з боку Закарпаття. Під час спуску один із учасників групи – 19-річний хлопець, – спускаючись на карематі з гори, впав в ущелину. Його друзі звернулися до МНС. Туриста рятувальники знайшли о 20.50. Хлопця транспортували до бази «Заросляк». А звідти його госпіталізували до Яремчанської міської лікарні.

– Хлопця з численними переломами у важкому стані доправили до лікарні, – розповідає голова Федерації альпінізму та скелелазіння Чернівецької області Іван Колотило. – На той час я теж перебував у Карпатах. Погода була хороша. Про те, що відбулося, дізнався від начальника Рахівського аварійно-рятувального пункту Дмитра Климпуша.

– Наскільки мені відомо, керівником туристичної групи був мешканець села Маршинці Новоселицького району, – продовжує І. Колотило. – Туристи грубо порушили правила спуску з гори. З’їжджали на туристичних килимках. Один із юнаків злетів по схилу в ущелину. Гадаю, зі швидкістю не менше 100 км на годину. Без спеціального спорядження зупинитися за таких умов нереально.

Хочу зазначити, що взимку сходження на Говерлу, Піп-Іван, Петрас тощо мають здійснювати під керівництвом інструктора з альпінізму. На превеликий жаль, більшість туристів не вбачає усіх небезпек, які приховують у собі Карпати у зимовий період. Через це і стається лихо. (А. Бабчук)

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також