У Хусті знайшли герб міста часів Карпатської України

15
16

У Хусті під час робіт з реконструкції центру було знайдено старовинний бетонний герб міста. Знахідка однозначно становить історичну цінність.

Заступник Хустського міського голови Івана Фетько розповів: "Під час копання котловану під фонтан, працівниками комунальних служб було виявлено доволі цікаву річ – бетонний герб Хуста. Це – колишній корпус під флагшток, так звана основа для щогли зі стягом. Припускаємо, що знахідка «оздоблювала» центр міста у 1939 році, тобто вона є свідком подій Карпатської України. Приблизно такий корпус під щоглу флагштоку можемо побачити і на архівних світлинах тих часів. Доказом може бути напис, зроблений угорською мовою".

На гербі, крім Замкової гори зображено руїни фортеці - символ незламного волелюбного населеного пункту. У липні 1766 року блискавиця влучила у порохову вежу замку, зруйнувавши частину кам’яної величної споруди. Фортеця знову постраждала від сильної грози у 1798 році, коли стихія зруйнувала південно-східну вежу. У 1919 році Хуст і навколишні райони опинилися під владою Чехословаччини, а в 1939 році місто над Тисою знову перейшло до рук Угорщини. Найімовірніше, що бетонний герб у місті над Тисою було встановлено саме в цей період. Звичайно, точний вік знахідки встановлюватимуть експерти, але все одно старовинний герб має неабияке значення для хустян, -  - повідомляє журналіст Марина Алдон, "Карпатський об'єктив".

Наразі герб знаходиться в міській раді, але незабаром його буде використано при облаштуванні центру, встановлено так, щоб кожен бажаючий міг роздивитись чи сфотографуватись поруч. 

Коментарі

Й
Йончійови

Майже Сталіна скоро оголосять не лем русьим шовіністом, а українським.

Й
Йончі

Для особливо тупых. Територію у рамках днышніх границь подарував Україні Сталін, а не Бандера, Шухевич, Рузвельт вать Черчілль. Нормальні украинські націоналішти завто мавуть поставити памнятник Сталінови, а не Бандері, Шухевичу, Рузвельту вать Черчілльови.

СК
Сергій К

Хуст - славне місто, і те що воно було столицею Карпатської України вже назавжди залишиться в історії. А медведчуківсько-путінські пси, ще мало, погавкають-погавкають тай всі поперездихають.

ДЙ
До Йончія

То може типирь скинимеся і на пямятник царю Путіну ? - найвидатнішому з українських державників ! Бандері і не снилося, що українська нація так згуртується проти москальского фашиста!!!!..... і це все завдяки Владимиру Владимировичу.

Й
Йончі

Конюнюнктурникы носяться из чисто німецькім проектом (якый німці одмінили) з назвов "Карпатська Україна" ги з дверима. Кидь на то пушло, націоналісти мавуть ставити памнянникы Сталінови за вто, ож подарував Украині територію у днышніх границях, якої она нигда шуга не мала.

Ц
Цильо

Мож подумати, ож бандеровці не носили ватнікы.

K
kati

dosta bolo iz sovto blakutnoi ukrainsjkoi fihni

ДВ
До ватніка

Нас визволяли чоловічки у ватних фуфайках.Поставте в Хусті памятник "ватнікам",історики хренові.

Ц
цімбор

ви так і не поняли што світ ся поміняв -радикально . ви иппен так мислите як тоті ватники.

Ч
Читающим

читаю Вас и думаю... А может правы русские, что здесь власть захватила шиза - русские уе* к себе, мадьяры уе* к себе, румыны - к себе и т.д. Это болезнь видеть только себя любимого... Как можно было это воспитать? И это Закарпатье, а не Галичина или Волынь. Грустно и страшно за страну

Ц
цімбор

нико вам ни мішать називайтеся як хочете. хоть китайцями...

В
васі

ти Вася може хворий? то не хворій, виздоравлюй

В
вася

Попередньому Вертайся у львів,пацкуне

ПВ
Привіт ватнікам

Привіт ватнікі! думав же лише на сході вони є, а в нас тоже виходить є. я про вас попередні коментатори)) читайте книги, свідчення людей, у Хуст поідьте, на Красне поле. вам там все рокажуть.

МК
Манюня к Оросвейгу

Ваші слова як бальзам на душу, а я уже подумала, ош у нас тут усім мозок пожовтоблакитнів

О
Оросвейг

Не смішіть мої тапочки. Не було туй нигда ниякої україни у 39 році. Моя покійна баба була русинков, а її насильно записали мадярков. Пак она стала руськов, бо Сталін повів. Типерька всі стали укрїнцями, бо Київ написав... Христа їм того, коли мене перестануть чужаки учити ко я такий ?

Читайте також