У легенди закарпатського футболу - ювілей

20
0

Йосип Беца відсвяткував 80-річчя

   Йосип Беца - вихованець мукачівської футбольної команди "Більшовик". В 1949 році був призваний в лави Радянської Армії, де був зарахований в команду Прикарпатського військового округу "Спартак", який в 1953 році виграв першість Всесоюзного товариства "Спартак". Восени 1953 року його переведено в московське ЦСКА. Всесоюзне визнання прийшло до нього під час виступів за цей клуб. У 1955 році армійці стали володарями Кубка СРСР, двічі в 50-х роках вигравали бронзові медалі. У 1956 році Йосип Беца дебютував у збірній СРСР в матчі проти збірної Франції. Успішна гра "забронювала" для нього квиток у Мельбурн. Як півзахисника збірної СРСР та ЦСКА, його було включено у список 33 кращих футболістів країни. Олімпійські ігри в Мельбурні вписали яскраву сторінку в історію радянського футболу - там наші гравці, серед яких був і мукачівець Беца, вибороли перші золоті медалі.

  Завершивши виступи у великому футболі через травму в 1958 році Йосип обрав тренерську професію. У 1961 році був запрошений тренером команди вищої ліги СКА Ростова-на-Дону. Під його керівництвом ростовчани у 1966 році здобули звання віце-чемпіонів СРСР, а Йосипу Йосиповичу було присвоєно звання "Заслуженого тренера РРФСР". Відтак Йосип Беца очолював футбольні команди Північної групи військ (Польща), СКА – Північно-Кавказького військового округу, клуби першої та вищої ліг СРСР "Металург" в Запоріжжі, "Арарат" в Єревані, "Кайрат" в Алма-Аті, СКА в Одесі та СКА в Ростові-на-Дону. В 1990 році Йосип Беца повернувся в Мукачево і нині часто навідується в Мукачівський дитячо-юнацький футбольний клуб "Іскра", роботі з вихованцями якого віддав багато років. 

  Рішенням 12 сесії Мукачівської міської ради XXII скликання 22 жовтня 1997 року Йосифу Йосифовичу присвоєно звання «Почесний громадянин Мукачева. 

  Минулої п’ятниці, 6 листопада, олімпійському чемпіону Мельбурна, заслуженому майстрові спорту СРСР, Почесному громадянину Мукачева Йосифу Йосифовичу Беці виповнилося 80 років. З цієї нагоди в малому залу Мукачівської Ратуші відбулися урочистості. Заступник міського голови, в.о. керуючого справами міськвиконкому Михайло Лабош коротко розповів про життєвий і спортивний шлях ювіляра і надав слово міському голові Мукачева Зостану Ленд’єлу.

  – У кожного з нас у роки дитинства і юності були свої кумири і взірцем для багатьох підлітків не тільки Мукачева, а і всього краю таким взірцем для наслідування був Йосип Беца, – відзначив Золтан Золтанович. – У Мукачеві часто проводяться міжнародні футбольні турніри і, виступаючи на церемонії відкриття, Йосиф Йосифович обов’язково закликаю юних футболістів вести здоровий спосіб життя, не губити здоров’я тютюном, пивом. Адже він сам є в цьому взірцем – ніколи не смалив, не пив алкогольних напоїв. Ми горді з того, що поряд з нами така прекрасна людина – Йосиф Йосифович Беца. Міський голова вручив ювіляру Почесну грамоту міськвиконкому і телевізор. Відтак з теплими побажаннями до Йосифа Беци звернулися голова відділення Національного Олімпійського Комітету в Закарпатській області Іван Риляк, його заступник Василь Машика, голова Ради Почесних громадян Мукачева Євген Федів. Почесну грамоту Закарпатської обласної ради вручив ювіляру начальник відділу управління сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації Василь Марків. Йосиф Йосифович схвильовано подякував усім за теплі вітання й побажання.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також