У Львові створили Центр сучасної історії імені полеглого захисника із Закарпаття Миколи Гаєвого

2815

У Львові в УКУ створили Центр сучасної історії імені полеглого на війні історика із Закарпаття Миколи Гаєвого.

Як повідомили на сайті Українського католицького університету, у Центрі сучасної історії ім. Миколи Гаєвого досліджуватимуть історію ХХ ст. України та Європи. Очолив центр доктор історичних наук, професор УКУ, історик Ярослав Грицак.

Центр працюватиме над трьома основними темами. Перша – це дослідження сталінського режиму в Радянському союзі, а також нацистської Німеччини, порівняння цих двох тоталітарних урядів. Друга стосується німецько-українських відносин під час Другої світової війни. Це питання тісно пов’язане з третім напрямком дослідження – "Пропаганда та знання: образ українського націоналізму та пам’ять про радянські і німецькі масові злочини в період Холодної війни та пізніше". У Центрі дослідники вивчатимуть історію пам’яті, зокрема історію пропагандистських дискурсів про "український націоналізм" та його зв’язок зі знанням і пам’яттю про радянські та німецькі масові злочини.

Для заснування центру УКУ та Мюнхенський університет здобули дослідницький грант від Федерального міністерства освіти та досліджень Німеччини (BMBF). Відкриють Центр ім. Миколи Гаєвого у Львові 17 жовтня науковою конференцією, на якій виступить з лекцією канадська історикиня, професорка Оксфордського університету Маргарет Макміллан.

"У Центрі вже найближчим часом планують провести серію публічних лекцій, присвячених історичним питанням і темам, що пов’язані з війною Росії проти України. Половину із них прочитають учасники проєкту з України та Німеччини, а половину – запрошені фахівці. Лекції будуть доступні для широкої громадськості. Заплановані і літні школи для студентів та випускників, які зможуть представити власні проєкти та дослідження", — зазначили в УКУ.

Ужгородець Микола Гаєвой навчався на аспірантури Українського католицького університету. На початку повномасштабного вторгнення Росії Микола взяв академічну відпустку і добровільно вступив до лав Збройних Сил України 24 лютого 2022 року. Воював на різних напрямках.

27 серпня 2024 року, захищаючи Україну в складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, Микола Гаєвой загинув. Поховали захисника 4 вересня на Пагорбі Слави в Ужгороді.

«Талановитий історик, який мав бронь і міг залишитись в тилу, проте добровільно пішов на фронт. Він воював і загинув. Біль невимовний», ― написав історик Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці у соцмережах.

Коментарі

Читайте також