У МДУ пояснили, як треба реорганізувати закарпатські університети

14
5

На адресу редакції Мукачево.net надійшов лист за підписом ректора Мукачівського державного університету Юрія Мигалини, яке від імені вишу він надіслав губернатору Закарпаття Олександрові Ледиді.

Шановний Олександре Олександровичу!

Як відомо, на сьогодні в Україні відсутня Концепція реформування вищої школи. Окремі реорганізації вузів пов'язані лише з метою заміни ректорів на «своїх людей».

На Закарпатті подібний випадок уже мав місце. Приєднання УжНУ до ЗакДУ не відбулось. Зараз організовано провокацію проти Мукачівського державного університету. Це фактично рейдерська атака на вуз, який би дуже потрібен найменшому університетові Закарпаття, якби його приєднати до нього. МДУ уже пройшов одне об’єднання із гуманітарно - педагогічним інститутом, друге - не переживе. Можливо це комусь і потрібно. На нашу думку, реформування вищої школи повинно бути спрямоване на забезпечення покращення якості підготовки майбутніх фахівців. Для цього необхідно покращити матеріальну базу вузів, подбати про потужне кадрове забезпечення, впроваджувати сучасні технології навчання і виховання, удосконалити систему перевірки знань, умінь і навичок студентів, провести моніторинг потреб спеціалістів у регіоні, одним словом, потрібна державна програма розвитку освітньої галузі.

В Мукачівському державному університеті обговорено питання реорганізації вузів Закарпаття. Зважаючи на те, що Закарпаття займає останнє місце в Україні з кількості студентів на 10 тисяч населення, а також те, що на Закарпатті найменша кількість державних вузів, ми пропонуємо:

1. Визначити кількість вузів у м. Ужгороді. Відомо, що у двох університетах - ЗакДУ та УжНУ - спеціальності дублюються.
Оскільки ЗакДУ здійснює підготовку з найменшої кількості спеціальностей, які ще й дублюються і має найменшу кількість студентів, раціонально ЗакДУ приєднати до УжНУ.
2. Із 16 спеціальностей, які готує МДУ, 12 не дублюються в жодному вузі Закарпаття. Із тих 4 спеціальностей, які є в МДУ, УжНУ і ЗакДУ, можна визначити місце їх підготовки, враховуючи кращу матеріальну базу, кадрове та науково- методичне забезпечення, бажання студентів. У той же час відрегулювати питання плану прийому.
3. Оскільки Мукачівський державний університет територіально віддалений від Ужгородського національного університету, але пройшов усі рівні акредитації і практично готує магістрів із усіх спеціальностей, в 2011 році на 100% виконав бюджетне замовлення, відкриває нові спеціальності, то доцільним би був дозвіл МДУ здійснювати підготовку тих фахівців, яких немає в УжНУ, і через рік-два буде видно, чи витримає він конкуренцію і чи взагалі виживе.
4. Щодо ректорів - то це право трудових колективів визначити, кому очолити вищі навчальні заклади .
5. На сьогодні головне - це якісна підготовка фахівців і реформування освіти повинно бути пов'язане саме з цим .
6. Закарпатський художній інститут є специфічним навчальним закладом і його необхідно зберегти.
7. Вважаємо неприпустимими провокації проти університетів Закарпаття, як це було з УжНУ раніше і кілька днів тому з МДУ.
 
Просимо обговорити цей лист із представниками усіх державних вузів Закарпаття.
 
З повагою,
від колективу МДУ Ректор Ю.В. Мигалина
 

Коментарі

П
Патриот

Почему мукачевцы должны терпеть наезды как и этот на наш вуз? Снова ждем когда нами будут командовать чужие- которые ни хрена не сделали доброго.А кто критикует- журналюга, бывший эсдек из партии с буквой "О". он и их опозорил, обобрал как липку, домик прихватил- и как это Медведчук пропустил, а сейчас должность присматривает. Я не хвалю Мигалину и не его полный сторонник, но он сделал для города для жителей много ценного. Не его вина, что вуз и коллектив такой ( а какие условия в государстве для образования, зарплаты...) Но создал с нуля!!! В буремные 90 г.г.

ВО
Володимир Опанасович

Мукачівський ректор прав на всі 100%-не має такого, щоб не стало явним. Рейдерська атака на Мукачівський державний університет проводиться не випадково. Дивно, що це не бачать можновладці- готовий ВУЗ всі хотять прибрати, а де вони були коли треба було пахати і створювати з нуля? Навіщо потрібно було запускати до себе Гарагонича та й ще платити за його докторантуру- зараз шановний Мигалина за це і поплатився (майже так як Тимошенко- пригріла , а вони втекли від неї).Проблема в тому, що Гарагонич не втече-буди їсти немов ржа, так він робив все життя. Немає на нього Балоги-до суду його з сином "журналістом" за наклепию Не розумію Мигалину і головне колектив МДУ, який він обізвав всякими словами-може відсиджуються і чекають хто переможе?!Знову помилка з кадрами!!!

Н
неВащук

нарешті знайшовся чоловік який сказав все що відбувається. А ВІДБУВАЄТЬСЯ НАСУПНЕ: ПАН ВАЩУК-"МАВРОДІ" ТВОРИТЬ ПІРАМІДУ "ммм" ПІД НАЗВОЮ "ЗАКАРПАТСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ".І СПРАВА НЕ В ПІДНЯТІ ОСВІТИ НА ЗАКАРПАТТІ, А В ГРОШАХ ТА ЗОНИ ВПЛИВУ. Приємно вразило рзуміння ситуації з художньою освітою на Закарптті. Дякуєм!

В
Вітько

Та все це бред, в Ужгороді дають абсолютно таку саму освіту як і Мукачеві або Івано-Франківську чи якомусь там Тернополі, ні в одного студента(за 20 років) не бачив проблиску геніальності, абсолютно сіра масса. Теперішні УЖНУ, МДУ, ЗакДу це державні "конвеєри" з відкачування бабла і видаванння пластикового "тавра" з порядковим номером, який "нібито" означає що людина кваліфікаційно підходить для праці.

ІО
Іван Омелянович

Скільки можна вже переливати із пустого в порожнє.У великих містах по 10-20 вузів і це нормальне явище, а тут один вуз Мукачівський державний університет на ціле місто і стільки шуму та гаму навколо.А на усе Закарпаття взагалі всього 3 або 4 виші. Та це нормальне явище.Та ще із цього на рівному місці треба робити проблему століття.Інша мова може комусь це потрібно і уже собі пригледіли? Тоді вибачте, в наш шахрайський час все можливо.Але мукачівський вуз існує майже 15 років.І мукачівці,як гідні патріоти міста мають теж вболівати, аби Мукчівський державний університет наше місто прикрашав, і наші дітки аби не їздили в далекі краї здобувати освіту! Ми що гірші за Ужгород?

Читайте також