У Мінекономіки пояснили, як можна отримати пільгові кредити на закупівлю енергообладнання

790 3

В Україні стартувала державна програма кредитування, аби домогосподарства та ОСББ могли обладнати свої будинки сонячними панелями та системами накопичення енергії. Так кредити для фізичних осіб видаватимуть під 0% на 10 років. А для ОСББ — під 5% на 5 років.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на заступницю міністра економіки Надія Бігун, ОСББ одночасно можуть скористатися пільговим кредитом та програмою “Грін Дім”, яку започаткував Фонд енергоефективності.

“Програма передбачає, що ОСББ може взяти кредит та купити, поставити панелі. Після встановлення можна подати пакет документів у Фонд енергоефективності й отримати 70% компенсацій від вартості проєкту", — заявила Бігун.

Так можна буде погасити більшу частину кредиту.

Вимоги для фізичних осіб, які мають домогосподарство

Заступниця міністра економіки зазначила, що банк має попросити у клієнта пакет документів. Попри те, що це позика під 0%, її все одно потрібно буде повернути протягом великого терміну.

Банк, залежно від власної кредитної політики, проситиме у того, хто отримуватиме кредит, інформацію щодо спроможності його виплатити. Йдеться, зокрема, про зарплату та достаток.

Кредитними грошима не можна буде заплатити за інші товари, окрім сонячних панелей та енергогенеруючого обладнання, адже це – цільовий кредит. Перед тим, як перераховувати гроші з кредитного рахунку, необхідно буде показати підтвердження банку — куди саме планують витратити кошти.

"Звернутися можна до банку, з яким у Фонду розвитку підприємства буде укладена відповідна угода", — зауважила Надія Бігун.

Коли можна подаватися для отримання кредиту

Цю програму уже ухвалили на рівні постанови Кабміну. Нині триває технічна робота. Так Фонд розвитку підприємництва має переукласти угоди з банками, з якими він працює. Договори мають додати до програми. У Мінекономіки очікують, що питання з банками розв'яжуть до 20 липня.

У програмі беруть участь усі державні банки. Відповідний пакет документів фінустанови отримують тиждень чи два. Тож до них, як зазначила заступниця міністра економіки, уже можна звертатися. А також — шукати, де можна закупити необхідне обладнання, аби за два тижні укласти кредитну угоду.

Програми підтримки у період енергодефіциту

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що в Україні уже розробили зміни до законів та рішення Кабміну, що передбачають безвідсоткові кредити для громадян. А також — дешеві кредити для бізнесів на енергообладнання. Глава держави наголошував, що це все має запрацювати якнайшвидше.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначав, що уряд розробив та вже частково запустив комплекс заходів, які стимулюватимуть громадян та бізнес до енергетичної стійкості. Так, зокрема, до Верховної Ради подані законопроєкти щодо скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання. У Кабміні очікують, що усі механізми запрацюють на повну силу не пізніше 25 липня.

Що відомо про відключення світла з травня 2024

Після кількох масованих обстрілів Росії по енергосистемі України Укренерго вимушене було запровадити контрольовані аварійні відключення світла в усіх регіонах України. Компанія ввела аварійні вимкнення з 14 травня, а з 16 — запровадила графіки відключень, довівши до всіх областей ліміт споживання.

З 29 травня відключення призупинили завдяки активній роботі сонячних електростанцій та збільшення обсягів виробництва атомних станцій після виходу з планового ремонту 2 блоків. Але голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що це лиш тимчасове покращення.

В Україні з суботи, 8 червня, в тестовому режимі запровадили новий порядок графіків погодинних відключень електроенергії, який має забезпечити коротшу тривалість обмежень. До кінця липня ситуація зі світлом буде важчою, легше стане наприкінці місяця та в серпні.

Коментарі

В
вітряк

візьму кредіт на придбання танка,а то тут лише усе строять чи ся будете захищати-голову напекло війна йде

ДП
До Петі

Ти хоч читав статтю- для ОСББ- повернення 70 %.А для домогосподарств приватних- процентна ставка - О.І на 10 років.

P
Petya

Беріть дурні кредити беріть . Гроші які у Вас украли тепер будуть давати Вам під проценти.

Читайте також