У Міжгір'ї вшанували ветеранів війни в Афганістані (ФОТО)

21
0

Минулого тижня з нагоди 23 річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав біля монумента слави воїнам-афганцям Міжгірщини, який минулого року відкрили в центрі нашого селища і який вже став традиційним місцем проведення цього свята...

...за участі районної організації ветеранів Афганістану, керівників райдержадміністрації, районної та селищної рад, учнів Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбувся урочистий мітинг-реквієм за загиблими солдатами.

Вступним словом захід відкрив голова райорганізації ветеранів-афганців Карл Федак, який привітав бойових побратимів зі святом, побажав всім миру, родинного щастя та Божого благословення. Також Карл Карлович подякував присутнім гостям за виявлену ними належну увагу до проведення урочистої події.

Кошики з квітами до пам’ятного монумента поклали голова районної держадміністрації Василь Щур, заступник голови райради Юрій Стецюнич, члени правління ветеранської організації воїнів-афганців Василь Ярема та Іван Івась, в.о. Міжгірського селищного голови Василь Юрик разом із секретарем селищної ради Мирославою Піштою, заступник військового комісара Хустсько-Міжгірського ОМВК, майор Олег Федій та старший прапорщик 159 ТЦК військовослужбовців за контрактом Олександр Луцій, вчителі Міжгірської ЗОШ №1 Людмила Янчик та Марія Добоні.
 
Молебень за загиблими воїнами провів парох Міжгірського храму св. Архистратига Михаїла, ставрофорний протоієрей Федір Славець.
 
Урочистості продовжились у залі засідань адмінбудинку райдержадміністрації та райради, де воїнів-інтернаціоналістів вітало районне керівництво, а працівники РБК підготували святковий концерт.
 
Для учасників бойових дій камерний хор Міжгірської ДМШ (кер. Вікторія Кут) виконав пісенну композицію “Тебе поём”. Після виступу до привітального слова ведуча Галина Рекіта запросила голову райдержадміністрації Василя Щура:
 
— Щороку ми збираємося, щоб віддати шану героям Афганiстану, подвиги яких навiчно залишилися в нашiй пам’ятi, — сказав Василь Михайлович. — Відлуння тієї війни, яка вже стала iсторiєю, не стихло й сьогодні. Тисячi матерів не дочекалися своїх синів, а з ними — й онуків. 3280 синів України повернулися додому з війни в цинкових домовинах, 80 — пропали безвісти, близько 150 тисяч ветеранів афганської вiйни живуть серед нас, з них майже 5 тисяч стали iнвалiдами. Подвиг їх героїчний, пам’ять про них — вiчна! У несправедливiй i жорстокiй вiйнi брали участь i наші верховинцi, з яких один — мiжгiрець Михайло Цендра геройськи загинув на чужiй землi, виконуючи свiй iнтернацiональний обов’язок. Biн був вiрним вiйськовiй клятві i не заплямував честi радянського воїна. Його іменем названа одна з вулиць у смт. Мiжгiр’я.
 
Приємно, що сьогоднi ветерани вiйни в Афганiстанi займають активну життєву позицію, працюють, виховують молодь. Ми щиро вдячні їм за це!
 
Від імені депутатського корпусу райради ветеранів привітав і заступник голови районної ради Юрій Стецюнич. За виступу Юрій Петрович наголосив, що в цій страшній війні загинуло більше трьох тисяч українців, а це страшна трагедія в їх сім’ях. Важко уявити, що пережили матері цих воїнів… Тому їх любов, пролиті сльози — це також подвиг. Тому перед ними, матерями-берегинями, сьогодні також низько схиляємо голови. Відтак всім присутнім побажав миру, злагоди, сімейного достатку і довгих, щасливих років життя.
 
Крім того, заступник голови райради Ю. П. Стенцюнич підняв і проблемні питання, зокрема, які стосуються соцвиплат учасникам бойових дій в Афганістані:
 
— Соціальні виплати учасникам бойових дій, які передбачені Законом, — сказав Юрій Петрович, — це компенсація за моральні та фізичні втрати, яких вони зазнали, перебуваючи на війні. Тому районна рада розглянула ці питання на сесії і після прийняття необхідного рішення було направлено письмове звернення віце-прем’єр міністру Сергію Тігіпку щодо оздоровлення ветеранів за рахунок субвенцій з державного бюджету. Приємно зараз сказати, що дане клопотання було задоволено.
 
За активну громадську позицію, проявлену військову доблесть та з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Грамотами РДА нагороджено воїнів-афганців Василя Ярему, Василя Рябича та Івана Вовканця.
 
Грамотами районної ради — Михайла Млавця, Івана Івася, Федора Шегуту.
 
У виконанні Оксани Синишиної прозвучала пісня “Сину, ангеле мій”, після чого до вітального слова запросили в. о. Міжгірського селищного голови Василя Юрика, який від імені громади селища, депутатів органу місцевого самоврядування привітав ветеранів Афганістану з 23 річницею закінчення кривавої, невиправданої війни, побажав всім воїнам-інтерна-ціоналістам миру, добра, Божого благословення. Василь Васильович разом із секретарем селищної ради Мирославою Федорівною Піштою з нагоди свята також вручили Грамоти Івану Цімботі, Василю Ченьку, Василю Фединишинцю.
 
Привітав присутніх з 23 річницею виведення радянських військ з Афганістану і заступник військового комісара Хустсько-Міжгірського ОМВК Олег Федій, а також грамотами військового комісаріату відзначив воїнів-афганців Федора Бряника, Віктора Тайстру, Івана Марковича.
 
Незабутнє враження справив виступ учениці Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Ірини Менти, яким вона змусила присутніх пройнятися відчуттями болю та жалю від непоправних втрат, які завдала афганська війна.
 
Не менші емоції викликав і поставлений номер “Афганістан — ще болить у наших серцях”, підготовлений студентами-практикантами Ужгородського коледжу культури і мистецтва Мирославою Куліш, Мар’яною Чепарою, Іваном Рущаком, Володимиром Марковичем і Мар’яною Красняник, та авторська пісня Івана Штаєра “Чужа війна”, яку він виконав під акомпанемент Юрія Біланинця.
 
На закінчення голова райорганізації ветеранів-афганців Міжгірщини Карл Федак щиро подякував за привітання, концертну програму та виявлену належну увагу до свята.
 
…Все далі відходять в історію ті страшні роки війни. Час, як відомо, гоїть рани, притупляє страшні спогади, але йому не під силу стерти пам’ять про товаришів, які навіки залишилися на чужині. Сьогодні, на жаль, ми безсилі щось змінити, але для того, щоб смерть наших героїв не була марною, ми повинні не допустити більше страшної помилки — розв’язання нової війни.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також