У Мукачеві можна було здійснити `подорож у минуле`

12
0

У Паланку відсвяткували Міжнародний день музеїв

Можна без перебільшення сказати, що минулої суботи всі дороги вели до мукачівського замку Паланок, де за сприяння народного депутата України Василя Петьовки відбулося казкове театралізоване дійство з відтворення епохи середньовіччя „Подорож у минуле”. А передували йому урочистості з нагоди Міжнародного дня музеїв. Треба сказати, що Закарпаття стоїть на першому місці в Україні за кількістю музейних установ на душу населення, а замок Паланок входить до двадцятки найвизначніших чудес України. Тому й не дивно, що свято музейних працівників краю відбулося саме в Паланку, тим більше, що воно співпало з початком святкування в Мукачеві днів міста та Днів Європи.

      З вітальним словом до мукачівців і численних гостей міста звернувся в.о. міського голови Золтан Ленд’єл. Він відзначив, що святкуючи Дні міста ми пам’таємо про 1114-ту річницю першої згадки про Мукачево та 632-у річницю отримання ним статусу міста. Титуловане королівською відзнакою, під плащаницею Святого Мартина, Мукачево, як і вся його громада, пережило за цей час чимало радісних і трагічних подій. Це і  згадувана уже грамота королеви Угорщини та Польщі Ержебет (Єлизавети) від 22 травня 1376 року на право користування власною печаткою, заснування у 1413 році подільським князем Федором Корятовичем монастиря Святого Василія на Чернечій горі, Магдебурзьке право дароване місту 14 квітня 1445 року регентом Угорщини Яношем Гуняді, повстання Дьєрдя Дожі у 1514 році, відкриття першої початкової школи у 1552 році, героїчна оборона Мукачівської фортеці проти австрійських військ під проводом Ілони Зріні, національно-визвольна війна під проводом Ференца ІІ Ракоці 1703-1711 рр., відвідини міста та Мукачівського монастиря австрійським імператором Йосипом ІІ на початку червня 1771 р., революційні події «весни народів» 1848-1849 рр., визволення міста від фашистських окупантів у 1944 році, «Помаранчева революція» 2004 року,  відвідини міста та Мукачівського замку Президентом України Віктором Ющенком у 2007 та 2008 роках. У всі ці часи життєстверджуюча сила ніколи не покидала мукачівців, бо вони вірили у  щасливу долю, яку творили і продовжують творити своїми руками.

Ми гордимося, – продовжував Золтан Ленд’єл, – що з нашим містом пов’язана доля таких відомих людей як Федір Корятович, Янош Гуняді, Ілона Зріні, Ференц ІІ Ракоці, Міхай Мункачі, Августин Стефан. А нині ми пишаємось нашими земляками – керівником Секретаріату Президента України Віктором Балогою, народним депутатом України Василем Петьовкою, які надзвичайно багато зробили і роблять для рідного міста. Приміром,  сьогоднішнє театральне дійство подій середньовіччя «Подорож у минуле» відбувається за сприяння Василя Петьовки, за що йому щира вдячність від мешканців міста над Латорицею. Нині Мукачево гідно тримає марку сучасного європейського міста. береже і примножує багатонаціональні, історичні традиції та трудові здобутки. Його дружній громаді є чим пишатися, є що показати завжди бажаним гостям.

Від Мукачівської міської ради, її виконавчого комітету в.о. міського голови вручив групі музейних працівників міста Почесні грамоти та подяки, зокрема, директорові замку Паланок Дмитру Гаваші. Відтак присутніх вітали і вручали нагороди працівникам музейних установ Закарпаття керівник апарату ОДА, заступник голови обласної держадміністрації Михайло Попович, заступник голови обласної ради Василь Брензович, начальник відділу культури етносів України та української діаспорти Міністерства культури України Валентин Дудка, начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба, голова профспілки працівників культури області Наталія Товтин.

Тепло привітали мукачівців і гостей замку Паланок голова Світової академії Русинської культури, відомий канадський бізнесмен, який народився в Малому Бережному Стефан Чепа та народний художник України, академік, лауреат Шевченківської премії Володимир Микита, який передав у дар мукачівцям свою картину. А потім почалося театралізоване дійство.

Свій подарунок мукачівцям до днів міста народний депутат Василь Петьовка віднайшов у Львові, запросивши до Мукачева тамтешній клуб історичної реконструкції „Срібний гоп”. А вже „срібногопівці” через Всеукраїнську Асоціацію клубів історичної реконструкції „Фландрія” вийшли на клуб „Варта Грифона” з Рівного. За словами його голови Олексія Москаленка, в Мукачево приїхали 15 „лицарів середньовіччя”. З „боями” на мечах члени клубу, створеного в 1998 році, виступали не тільки в багатьох містах України, але і в Росії, Білорусі, Польщі. І в Мукачеві лицарські бої викликали непідробний інтерес.

А тим часом на верхньому замку ведучий „Срібного гопу” Андрій Мар’ясов проводив майстер-клас – давав уроки танців середньовіччя. Дівчата і хлопці у вбранні тих часів показували молодим мукачівцям і гостям як правильно виконувати те чи інше „па”. Відтак десятки хлопців і дівчат взяли участь у танцювальному балі. До речі, кожен міг сфотографуватись у тих костюмах, або зробити знімок разом з моделями, так само, як і з „лицарями”. Багато людей юрмилося і біля „середньовічного” тиру, де можна було постріляти з лука чи арбалета, і біля ковалів, які виробляли на очах глядачів монети, і біля гончарів. А завершувалася програма „Подорожі у середьовіччя” молодіжною дискотекою і феєрверком салютів над нічним Мукачевом. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також