У Мукачеві познущалися над скульптурою Бахуса (ФОТО)

19
33

Цієї ночі її пошкодили вандали.

Про це на свої сторінці у Фейсбуці пише син скульптора Рафаель Шматько. «Вранці пішов подивитися на "Бахуса". Виявилося, що знайшлися ті, які відзначилися якоюсь дебільністю. Скульптуру "Бахус" знівечили. На одній руці вирвали палець, зруйнувавши частину руки і на нозі теж поламали пальці. Вінок з виноградної лози поки не знайшов» - зазначає пан Шматько.

Нагадаємо, скульптуру спеціально до фестивалю "Червене вино" виготовив Микола Шматько.

Коментарі

ПМ
проходил мимо

вообще он там не в тему,,,

П
Пацан

І де ви там побачили могили солдатів?? Там звичайна клумба! Могили трохи далі..

П
Пацан

Або внатурі, шо ви там хотіли побачити в скульптурі? Мужика з мускулатурою геракла? цей Бахус - реальність. Подивіться на себе, ви схожі з ним на 70%, особливо на свято вина, коли кожні 5-10 хв по 3-4 бійки були..

Т
тратата

як на мене, то Бахус нормально виглядає (точніше виглядав). Краса буває різною. Ви осуджуєте його за те що він товстий і лисий, а самі набагато кращі??? Це реальність . Відображення нас з вами. То чого його соромитись? На рахунок пана Шматька. Унікальна людина. В його колекції чудові роботи. А "король мармуру"... невже у когось з вас є знайомий, який з цільного шматка мармуру без ескізів, без шаблонів, без великих станків створить людину. Справжню. Без похибки??? Думаю, що ні. Він по праву називається Майстром своєї справи з великої літери. Це людина, що за свої роботи переживає. Людина істинно творча, вразлива. Хтось бачив, що він і його син чергували біля цього пам"ятника. На дворі мороз, сніг, дощ, а вони не п"ють, не танцюють, а просто охороняють памятку, яку самі ж і створили. Абсурд. Дуже, дуже шкода, що є люди, які вчинили це. А розположення його дійсно може й недуже доречне. Та сама скульптура гарна. Цікава.

В
вуйко

QQrudza QQ QQshkovich дав посилання http://ru.wikipedia.org/wiki/Бахус_(Микеланджело)тут все зрозуміло А цей бахус мукачівський він що у бочку з вином нужду справляє?

ТЗ
третій зайвивй

та сам по собі Бахус - не така вже й погана ідея, бо він є богом вина, п*янок і т.д., що було характерне для мукачева в останні дні. просто місце для нього підібрали справді невдале, та й зроблений він, ну якось неприємно. не знаю як його краще і тактовніше описати, але дивитися на нього неприємно і все тут.

ДР
До редакції

По різних сайтах Шматько розказуе про 95% схвальних відгуків на свое творіння. Пропоную винести тему Бахуса до ТОП-історій - хай ці 95% і 5% вискажуть свою думку.

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

мені кажеться, що росвигівський фонтан можно зробити кращим та дійсно музикальним та скульптури з мрамора з видом тіпа "Бакхуса" покласти по середині, а вода хай проходить через скульптури. хай шматко покаже що може!

&
&

Наш Сажотрус - это наша гордость, это то, чем можно гордиться, это то, что не стыдно показать... это изюминка, это то, что заставляет улыбнуться, и улыбнуться тепло, душевно, и по доброму. Я горжусь тем, что Сажотрус в нашем городе есть.

М
мкчв

Тут на цьому ресурсі зокрема вже декілька раз обговорювали шматка та його творчість і кожного разу практично всі відгуки були негативними. Якщо порівняти ЦЕ творіння із наприклад сажотрусом (хоча то мабуть порівнювати не можливо), то фактично ми маємо той самий "прикольний" образ, практично схожий жанр, але ж у випадку із сажотусом люди той витвір обожнюють, вона дійсно є візитівкою міста. Тут вже мабуть питання у висвітленні образу, подачу його. Ще раз, не треба нам навязувати короля гіпсу і пінопласту, ну не приживеться він тут. Якщо народу його творчість не потрібно, то кому він творить? Якщо лише для себе - нехай творить десь у себе в підвалі. Особисто я проти ТАКОГО висвітлення місцевих традицій та образів, у ТАКІЙ якості, ТАКИМ "митцем". З.І. Дайте комусь із шматів на фесбук посилання на це обговорення, можливо вони передумають ще тут творити

ТЗ
третій зайвий

я - звичайний житель Мукачева, у мене є свої думки і погляди. Так ось, на мою думку, Шматько - жахливий скульптор. Те, що він робить, в мене викликає лише почуття сміху і огиди в суміші. Але я не заперечую, в нього є дійсно дивовижні роботи. Проте цей Бахус - це ганьба Мукачева. І зроблений він неякісно. Мені нема чого додати до слів "&". Повністю згідний з думкою цієї людини. Я вандалзім не підтримую, але я радий, що його проявили по відношенню до цього "божка". Буду задоволений, якщо його взагалі звідти приберуть. І! Не факт, що вандалами є саме жителі Мукачева! Приїжджих у нас вистачає!

ЗТ
З точки зору пересічної людини

З точки зору пересічної людини, яка не розуміється на мистецтві. Проходячи мимо деяких скульптур (сажотруса наприклад) кожен раз хочеться сповільнити крок і глянути на нього. Біля інших скульптур (Бахуса наприклад) хочеться відвернутись і пошвидше пробігти мимо. Ламати так звичайно ж не можна.

Л
лена

Скульптура,наверное, не плохая..... Но никак не могу понять?????????????? Кто разрешил поставить ее возле памятника и топтаться на костях людей(((((((

L
ldofvo

Скульптура більше,ніж жахлива. Звичайно,вандалізму не місце,оскільки це не гідно. АЛЕ..враховучи сам вигляд цього "божка" і його місцезнаходження...логічно сталося. Самій противно було на нього дивитись.

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

ромео і джульєту теж з часом режисери на свій россуд ставлять, модернізують. не можно копіювати в іскустві, у кожного своє бачення, і скульптори не виняток. так!, і мені цей Бакхус напоминаєе біженця з мюнхенского фестивалю пива. пікасо приколом завоював світ, можливо ми не так розуміємо іскуство як шматко, но критика думаю йому на користь. час покаже що може цей скульптор. дайте йому шанс! ми нічого не втрачаємо, а навпаки...

ДQ
до QQ

Ну Вы конечно сравнили Божий дар с яичницей...:-) Бахуса Микиланджело сегодня увидела впервые, спасибо за просвещение, и Вы знаете, ДА, он прекрасен... Это искусство...это соблюдение пропорций, это благородство сырья, это работа МАСТЕРА!!! Это изображение Бога ( пусть и античного), но не божка. Благодаря Вам и Вашей ссылке бездарность Шматька еще более контрастна в своих проявлениях. И хорошо, что свою порнографию он ваяет из гипса, не надо, чтоб позорил нас в глазах потомков. Какова работа, такой ей и век...

M
McMurphy

Учора наблядав десь 2 години як туристи і просто любителі "пофоткатися" насилували скульптуру!!! Спочатку зняли з нею клійонку а потім всі охочі до неї перелазили, топтплися на могилах і фотографірувалися. Мусора упорно нічого не бачили хоча проходили там постоянно!!!

П
Пацан

кось там написав ош у Мукачеві дебіли єдні. Їх много всяде, не лем у нас.. Такий народ словянський (бидловський), особливо мацкалі..

В
Варошськый

Уто памятник покращенню життя уже сьогодні )))

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

http://ru.wikipedia.org/wiki/Бахус_(Микеланджело)це іскуство, а якщо пробує шматко то порнографія?- лукавство. не має жодних проблем з самим Бахусом, но матеріал треба підбитати так, щоб не на 3 дня, а на вік хотя. про кладовище в центрі міста: радянська пропаганда, монументу досить там, а трупів треба на цвинтар вивезти, а кому не подобається хай бере додому!

&
&

К чему приведет такая подмена понятий? Искусство превратилось в китч... Красота в уродство... Вера в языческую вакханалию и поклонение божкам... Общечеловечские ценности в воспевание и прославление пьянства и разврата... Это общество в котором Вы хотите чтоб росли Ваши дети? Тогда мне жаль Вас.... Значит Шматько и его псевдоискусство это тот уровень, которому Вы соответссвуете. И будет еще хуже...

Г
гість

...а де перепоховали тих, котрі лежали там до 1945 року ??? там були поховані 7 угорців, де їх діли?? Так само поступлять із радянськими окупантами, а ще ліпше поставлять Бахуса...

&
&

Знаете, не знаю, акт вандализма был пьяным безвольным поступком, или все-таки обдуманым, но я лично рада, что он поврежден. Как ни крути, подложенная городу "свинья" не уцелела...Кусок крашеного гипса от самотитулировавшегося "короля мрамора" мною воспринимался, как плевок в лицо города. Этот "Бахус" - это же откровенное издевательство, и не понимаю, как люди этого не видят?! Неужели достоин восхищения и звания обьекта искусства лысый, уродливый,жирный, пьяный, голый толстяк, усевшийся голым задом на место захоренения тех, кто сражался за свободу. Такая свобода нам нужна? Такие ценности нам проповедуют. Искусство - это красота. Неужели прививание любви к такой "красоте" нам нужно?

М
Митро

Мистецтво звісно добре.але коли символ Алкоголю тоді нема поваги

1
12

шо не кажіть але скульптура реально жахлива.... але це недобре шо так зробили...

Ч
Читач

Мукачево ще раз доказало, що це місто дикунів і дебілів. Шкода, що живемо поряд з дикарями. Для кого потім створювати ці скульптури, малювати картини і т.д. Краще кожному по пачці семічок і будуть раді.

Л
лоза

Типирь чистий янукович!!!!

ПШ
Прапорщик Шиатько

Зараз можно назвати цю скульптуру "Хрущов показывает кузькину мать".

MP
max payne

напевно ідея покласти скульптуру туди прийшла в останню секунду, необдумано, з'явилася зазначу - не на самій могилі, а поряд у розарії...я за те, щоб пам'ятник визволителям залишився в центрі, але людяно було б перепоховати останки 5ти (можу помилятися) героїв у більш спокійне місце

Ч
Читач

А скульптор чекав, що серед тисячі залитих п'яниці на цьому "святі" не знайдуться ті, яким захочеться "пригод"?

М
Мкчв

Может скульптура и красивая, но зачем ее устанавливать на территории где похоронены Воины-Освободители? Хотя думаю это была совсем не политическая акция...

MP
max payne

та хоч би скульптура була з паперу і не подобалася жодній людині у Мукачеві. Але хіба це нормально вести себе як дикуни?

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

чого робить з гіпса "король" мрамору? наші скульптори Матл,Бровді зробили би з бронзи або вибили би з вапняка. гіпсова скульптура не довговічна (но лекше робити з нею)та менше часу треба мудохатися.

Читайте також