У Мукачеві урочисто освятили каплицю «Карпаторуських святих»

11
3

у пам’ять Голодомору 1932-1933 років в Україні

      27 травня у Мукачівському професійному аграрному ліцеї ім.Михайла Данканича відбулася неординарна подія, яка зібрала представників громадськості міста та району, духовенство, учнів та викладачів професійно-технічних закладів. Цього дня тут  урочисто освятили каплицю «Карпаторуських святих» у пам’ять Голодомору 1932-1933 років в Україні

         Виступаючи перед присутніми, директор  ліцею Василь Ковбаско висловив слова щирої вдячності всім тим, хто долучився до цієї благородної справи, хто пам»ятає про трагічні сторінки в житті українського народу і своєю діяльністю утверджує серед людей добро та милосердя. 

         «Апогеєм  людиноненависницької по відношенню до населення України політики сталінського режиму стали голодомори 20-х, 1932-1933-х, 1946-1947-х років.   

      Працьовитий, волелюбний народ перетворювали на покірних рабів, насильно заганяючи в комуни, відбираючи все до останнього, знищуючи цвіт та гордість нації, її генофонд. 

        Президент України Віктор Ющенко велику увагу приділяє висвітленню «білих» , хоча правильніше буде сказати «чорних  плям» в історії українського народу. Відповідно до його Указу  «Про заходи у зв’язку з 75 – ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» дуже багато робиться, в тому числі у нашому місті,  щодо увічнення пам»яті людей, які загинули від голоду та репресій. Так, у 2006 році , завдячуючи підтримці почесного громадянина м.Мукачево Віктора Балоги та міського голови Василя Петьовки у нашому місті було відкрито та освячено пам»ятний знак жертвам Голодоморів, сталінських репресій та всім борцям за волю України. До нього приходять небайдужі люди: учні та вчителі, лікарі та робітники з тим, щоб поклонитися пам»яті тих, хто загинув у  трагічні часи. 

        Хоч страшна доля жертв радянських голодоморів оминула наш край та місто, однак на сьогоднішній день в Мукачеві  проживає більше п»ятидесяти чоловік, які пережили голодомор 1932-33 років, проживаючи у той час в різних куточках радянської України. 

        І сьогоднішнє відкриття каплиці – це ще одна згадка та пам»ять про нашу історію і  людей , яким на жаль, не судилося дожити до нинішнього часу, які постраждали від сталінського режиму», - наголосив заступник міського голови Михайло Лабош, у своєму виступі перед присутніми. 

          Про добро та милосердя, людську пам’ять, справжній патріотизм та любов до рідної землі говорили у своїх виступах заступник голови Мукачівської районної ради Василь Бігунець та один із меценатів та ініціаторів будівництва каплиці  директор міськкоопторгу Михайло Попович. 

          Єпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор разом з присутніми священиками УПЦ освятив каплицю «Карпаторуських святих» і вручив високу церковну нагороду директору ліцею Василю Ковбасці.    

Коментарі

S
stoj380

Еще памятник тем, кого украинская политика выгнала из дому...

И
Иван

...кто бы обратил внимание на нынешний голодомор в Украине...

К
Кусi

Пройде декiлька рокiв i cтане актуальним вiдкриття памятного знаку жертвам i репресованим `Померанчевими хунвейбинами`. Для молодих - `хунвейбiни`, це молодь (студенти якi замiсть лекцiй ходили на майдани в перiод `Культурноi революцii` в Китаi). Потiм за це дiставали рiзнi пости в адмiнicтрацiях виславши перед тим iнтелигенцiю на примусовi роботи в села.

Читайте також